В процъфтяващата търговия между Турция и Русия не се забелязва

...
В процъфтяващата търговия между Турция и Русия не се забелязва
Коментари Харесай

Помага ли Анкара на Москва да заобикаля санкциите?

В процъфтяващата търговия сред Турция и Русия не се вижда и помен от интернационалните наказания против Москва. Заобикаля ли партньорството сред двете страни наложените търговски ограничавания?

В началото на август в съветския черноморски град Сочи Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган разискаха тематики от двустранното съдействие. Тогава двамата взеха решение, че Русия и Турция ще търгуват между тях в рубли. В рамките на тази среща турският министър на търговията и съветският вицепремиер подписаха меморандум за съгласие с пътна карта за разширение на икономическите връзки сред двете страни. Според Ердоган двете страни желаят да разширят комерсиалния си продан до 100 милиарда щатски $. За съпоставяне: размерът на търговията сред Европейски Съюз и Турция през 2020 година е достигнал 132,4 милиарда евро.

Очевидно е, че Анкара се стреми към дейна търговия с Русия - макар нападателната война, която тя води против Украйна, и без значение от интернационалните наказания, наложени на Москва. Очевидно е и друго: турският президент изцяло подценява съществуващия митнически съюз сред Турция и Европейски Съюз.

Бум на съветските компании в Турция

Резултатите са забележими: единствено за няколко месеца в Турция са били основани 600 съветски компании. В момента руснаците са преди всичко измежду чужденците, купуващи парцели в Турция, а от август насам износът и вносът на артикули от и за Русия е повишен съвсем двойно. Ръст с към 30 % отбелязва и сухопътният превоз през Грузия. През последните няколко месеца в Турция са се открили към 600 000 руснаци.

На турско-грузинската граница митническите управляващи са толкоз претрупани, че Анкара е почнала разширението на оборудванията там. Между Русия и Турция се правят по 80 полета дневно. От началото на войната многочислени турски бизнес делегации са посетили Русия. Единствено потокът от парите към момента не може да бъде проследен.

Внос на чипове и полупроводници през задната врата?

В Русия има голямо търсене на чипове и полупроводници. Тези неща са нужни на Путин за производството на модерни оръжия. Заради наложените наказания против Русия, обаче, тя не може да си ги набира непосредствено на международния пазар. Поради това тя е принудена да купува съвременни хладилници, перални машини или даже помпи за мляко поради чиповете в тях, които биват изваждани и излъчени на оръжейната индустрия. Известна е да вземем за пример поръчка за над 10 000 помпи за кърма от Турция.

Брюксел гледа със угриженост и на съдействието сред Русия и Турция в в гражданска авиация. На голям брой летища в Турция кацат самолети на съветската самолетна компания " Аерофлот " и могат да бъдат обслужвани механически. Парковете на Turkish Airlines и Pegasus имат задоволително аварийни елементи на склад.

Вашингтон с предизвестие към Анкара

През август американското финансово министерство към този момент предизвести документално турските компании да не вършат бизнес с Русия, възползвайки се от задни малки врати. А към признатия при започване на октомври пакет от наказания № 8 на Европейски Съюз бе прибавен и параграф, който би трябвало да аргументи главоболия на някои турски бизнесмени. В него се показва, че физическите и юридическите лица или организациите, които заобикалят глобите, способстват за дестабилизирането на Украйна и също могат да бъдат глобени.

В началото на октомври в Анкара дойде еврокомисарката Майред Макгинес и организира срещи с турските министири на финансите и на търговията, както и с шефа на Централната банка. В изявление за вестник " Хюриет Дейли Нюз " ръководителят на делегацията на Европейски Съюз в Турция Николаус Майер-Ландрут съобщи, че Брюксел ясно е изразил опасенията си пред държавното управление.

В турската бизнес общественост към този момент се усеща неустановеност. Според източници на " Тагесшау " Европейската комисия желае да прегледа по-внимателно размера на стоките, изнасяни от Турция в Русия, които съдържат чипове и полупроводници. Представителят на Европейски Съюз предизвести, че Турция би трябвало да внимава да не се трансформира в център за търговия с Русия, защото това може съществено да повреди репутацията ѝ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР