В повечето случаи новите готови жилища са по-скъпи от старото

...
В повечето случаи новите готови жилища са по-скъпи от старото
Коментари Харесай

Нова наредба оскъпява жилищата

В множеството случаи новите подготвени жилища са по-скъпи от остарялото строителство. Разбира се, зависи от квартала, в който се намират, размера на парцела, положението му и редица други фактори. Разликата в цените обаче може да се нараснали и от някои нормативни промени. Най-пресният образец е въвеждането на нови правила при строителството на жилищни здания. Промените залегнаха в разпоредба, която влезе в действие през март 2021 година Тя касае хора в неравностойно състояние, като задачата е да улесни тяхното напредване. Изискванията към този момент са коридорите и терасите в един апартамент следва да бъдат необятни и дълги най-малко 1.5 метра, а подовите настилки да са равни. Минималната ширина на входната врата би трябвало да е минимум 1 метър, а на интериорни врати– 80 сантиметра.

Това ще оскъпи квадратният метър жилищна повърхност сред 30% и 40%, разясняват строителни бизнесмени. На противоположното мнение са експертите от Министерството на районното развиване и благоустройство, съгласно които няма съображение за промяна на цените нагоре. От там декларират, че ще обмислят отсрочване на периода, след който новите жилища би трябвало да дават отговор на наредбата.

Друга смяна залегнала в наредбата е, че коридорите при жилищните здания, които занапред ще се строят, би трябвало да са необятни най-малко с 50 сантиметра повече, което ще разреши на човек в количка да се завърта към оста си. По същата причина има нови условия и за терасите.

„ Ние, жителите, ще плащаме за огромни тераси и за огромни коридори в жилищата си, за големи бани и тоалетни, които не ни трябват”, сподели Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени (НАСП).
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР