В последния ден на октомври основните борсови индекси в САЩ,

...
В последния ден на октомври основните борсови индекси в САЩ,
Коментари Харесай

Червен октомври за борсите в САЩ и Европа въпреки ръстовете в последния ден

В последния ден на октомври главните борсови показатели в Съединени американски щати, както и в Европа, приключиха с покачвания, които обаче не бяха задоволителни, с цел да ги предотврати от трети следващ месечен спад.

S&P 500 се повиши с 0,6% във вторник, завършвайки октомври с 2,2% надолу.

Всеки сегмент от необятния показател се увеличи в последния ден на месеца, като водещи бяха фирмите за недвижими парцели, банките и комуналните услуги. Компанията за мрежово съоръжение Arista Networks се предсатви най-добре, добавяйки 14%, откакто надмина прогнозите за тримесечните си доходи и упованията за облага.

На другия полюс в показателя бяха акциите на производителя на тежко съоръжение Caterpillar, които паднаха с 6,7%. Производителят на медикаменти Catalent загуби към 14%. Собственикът на Vans VF Corp. също падна с 14% в най-лошия си ден от борсовия срив в Черния понеделник през 1987 година

Технологичният Nasdaq Composite се повиши с 0,5% във вторник, а Dow Jones Industrial Average добави 0,4%, или 124 пункта. За месеца те губят надлежно 2,8% и 1,4%.

Тримесечният спад на фондовите пазари съответствува с тримесечната пауза в повишението на лихвените проценти, най-дългата, откогато Федералният запас стартира да покачва разноските по заемите през март 2022 година, с цел да забави инфлацията.

Представителите на Фед евентуално ще задържат лихвените проценти постоянни на срещата си, която завършва в сряда, само че признаците за липса на закъснение в нарастването на заплатите на наетите в Съединени американски щати може да отворят вратата за ново покачване на лихвите през идващите месеци.

Вчера стана ясно, че работодателите са похарчили 1,1% повече за хонорари от юли до септември, в сравнение с през предходните три месеца, съгласно показателя на разноските за претовареност на Министерството на труда на Съединени американски щати. Това е лек растеж от записания 1% през второто тримесечие и знак, че натискът върху заплатите е спрял да понижава с ускоряването на икономическия напредък, отбелязва The Wall Street Journal.

На годишна база работодателите са похарчили 4,3% повече за заплати през третото тримесечие, което е леко изстудяване от нарастването от 4,5% през предходното тримесечие. Въпреки че растежът през третото тримесечие е с най-бавния ритъм от 2021 година, той към момента е много над растежа от 2,7% през четвъртото тримесечие на 2019 година по отношение на миналата година, преди да удари пандемията.

Тенденциите в динамичността на заплатите обаче са разнообразни според от това къде живеят работещите, както и съгласно промишлеността. Ръстът на възнагражденията в заведения за хранене, питейни заведения и търговски вериги на дребно се забавя след пика си при започване на 2022 година, защото работодателите побързаха да наемат задоволително хора, с цел да се оправят с търсенето на клиентите, отбелязва WSJ.

От друга страна заплатите на медицинските сестри са скочили, защото доста от наетите в сферата са напуснали специалността или са се пенсионирали по време на пандемията.

Темпът на повишаване на заплатите в бранша на образованието също остава относително постоянен, откакто учебните заведения се върнаха към естествените присъствени графици.

Преди решението на Фед за лихвените проценти на дълговите пазари доходността на дълготрайните съкровищни облигации падна във вторник като тази на 10-годишните бонове се откри на 4,874%, откакто предходната седмица доближи 5,021%.

На стоковите пазари референтните фючърси на петрола в Съединени американски щати изгубиха $1,29 за барел, с цел да приключат във вторник на $81,02.

Декемврийските фючърси на природния газ скочиха с 6,7% заради прогнозите за по-студено време.

Цените на златото паднаха още веднъж под 2000 $ за тройунция, откакто в понеделник се откриха над тази граница за първи път от юли. Златото въпреки всичко отбелязва най-хубавия си месец от март, когато банковите банкрути изпратиха цените на благородния метал до съвсем рекордни равнища.

Биткойн се задържа покрай най-високото си равнище от една година във вторник.

В Азия Японската централна банка съобщи, че в този момент ще смята своя таван от 1% върху доходността на японските 10-годишни държавни облигации като референтна точка, а не като корав предел. Доходността на японските облигации се увеличи, йената падна, а борсовият показател Nikkei 225 се повиши с 0,5%.

Борсовите показатели в Шанхай и Хонконг се намалиха откакто нови стопански данни демонстрираха, че фабричните поръчки са се свили, а строителната интензивност се е забавила.

В Европа фондовите борси отбелязаха най-лошото си месечно показване от септември 2022 година макар повишението на множеството съществени показатели в края комерсиалната сесия във вторник.

Общоевропейският показател Stoxx 600 завърши деня с напредък от 0,6%, само че изтри над 4% от цената си през октомври.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР