В последните дни се появи информация за готвен от Министерството

...
В последните дни се появи информация за готвен от Министерството
Коментари Харесай

Неприемливо и необяснимо е отношението на държавата към ВЕИ

В последните дни се появи информация за готвен от Министерството на енергетиката план за промени в Закона за енергетиката, с които за производителите на електрическа енергия от възобновими източници се вкарва сходство на „ контракти за разлика “ – при случаите, в които борсовата цена е по-ниска от преференциалната за съответният производител, Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “ ще му заплаща отплата до преференциалната цена, а в противоположния случай от производителя ще бъде изземан приход в размера над същата преференциална цена. В петък, 03.06.2022 година, законопроект с сходен смисъл беше импортиран в Народното събрание от трима народни представители.

Подготвяните промени са значима законова смяна, която НЕ е обсъждана със засегнатите браншове.

Във връзка с това Асоциация Хидроенергия декларира:

1. При последната смяна на ценовото контролиране на производството на електрическа енергия от възобновими източници беше въведен механизмът на така наречен награди, при който КЕВР дефинира планирана пазарна цена и производителите получават разликата сред нея и избраната им преференциална цена. Произведената електрическа енергия се продава на свободния пазар, като рискът от промени в цените остава за сметка на производителите. Този риск е максимален за производителите на електрическа енергия от Водноелектрическа централа. С въвеждането на този модел страната одобри, че е заслужено пазарните участници да бъдат изложени на рисковете на пазара и финансовите им резултати да зависят значително от тях. Сега, когато обстановката на пазара е доста изменена и пазарните опасности работят в посока, позитивна за производителите, страната се готви да реши, че е време за въвеждане на различен механизъм. Намираме такава политика за непоследователна и несправедлива.

2. Както и да бъде именуван, разказаният нов механизъм всъщност съставлява изземване на доходи на засегнатите електропроизводители. В този смисъл, той е в безусловно несъгласие с насоките на Европейската комисия, която дефинира за само възможно въвеждането на спомагателен налог върху приходите/доходите на енергийните компании, при едновременното съблюдаване на следните два базисни правилото:
• Действието на сходен налог да бъде лимитирано във времето
• Въведеният налог да бъде безпристрастен по отношение на технологията за електропроизводство, т.е., да се ползва за ВСИЧКИ технологии за произвеждане на електрическа сила.
Очевидно, и двата критерия НЕ са спазени в изтеклите хрумвания за законодателни промени. Описаното в допълнение облагане би засегнало единствено Водноелектрическа централа и вятърни електроцентрали и няма да се отнася за никоя от другите технологии. Убедени сме, че изключително неспазването на втория аршин ще бъде регистрирано от европейските съдилища, в случай че такива промени бъдат признати, и ще докара до нови финансови наказания за страната.

3. В случай, че държавната власт в Република България въпреки всичко реши, че въвеждането на подобен налог е оправдано, той би трябвало да бъде натрапен на ВСИЧКИ електропроизводители в страната и да бъде избран като % от осъществената борсова цена над избран най-малко. Конкретното ни предложение би било на облагане да подлежат получените доходи над цена от 200 лв/MWh (освен в случай че преференциалната цена за съответния производител не е по-висока), като процентът на облагане бъде 80%. Това е цената, над която Министерският съвет реши да компенсира стопанските консуматори на електрическа енергия за месеците май и юни 2022 година, т.е. висшият орган на изпълнителната власт приема тази цена за пазарна, обективна и поносима). В сходство с напътствията на Европейската комисия, тази смяна следва да работи за стеснен интервал (до края на 2022 г.).

Считаме за недопустимо и необяснимо отношението на държавните институции към водноелектрическите централи, изключително в спешен интервал за енергетиката, в който силата от възобновими източници става все по-необходима.

Напомняме също, че Водноелектрическа централа са единствените, които заплащат цена за употребения запас (такса за водоползване), последно обновена и надлежно доста повишена през 2021г.

Целта ни като Асоциация, е да осигурим съответна пазарна среда за действие на нашите членове, както и да ги защитим от регулаторната неустойчивост, на която са подложени през последните 7-8 години, посредством нелепи промени в наредби и слагане на неуместни условия със задна дата, доста от които редовно отхвърляни от административните съдилища.

Всичко изброено приказва за незадълбочено и непрофесионално отношение към спецификите на подотрасъла на Водноелектрическа централа или за опит за разпродажба на настоящи централи.

С оглед на изложеното, настояваме за неотложно осъществяване на срещи с всички институции, ангажирани с регулаторната рамка за Водноелектрическа централа. На тези срещи чакаме изпълнителната власт да обясни желанията си за законодателни промени, както и да изложим причините си срещу готвените промени.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР