В популярния бестселър Четирите споразумения Дон Мигел Руиз описва принципите,

...
В популярния бестселър Четирите споразумения Дон Мигел Руиз описва принципите,
Коментари Харесай

Четирите споразумения, които ще променят живота ти, според културата Толтек

В известния бестселър Четирите съглашения Дон Мигел Руиз разказва правилата, които би трябвало да се съблюдават, с цел да сътворяваме обич, благополучие и мир в живота си.

Животът съгласно тези елементарни, само че мощни правила, може да е провокационен, само че ще докара до промяна към положително.

Споразуменията се коренят в мъдростта на Толтек, просвета, която господства региона на централно Мексико в интервала 900 – 1168 година Толтек са се стремили към преодоляване на съзнанието посредством дисциплинираност на личността.

Четирите съглашения оферират стъпки към реализиране на личностна независимост и живот в мир и обич. Те са елементарни, само че дълбоки и мъдри. Ето есенцията от тях.

  1. Бъди безукорен в думите си

В думите има огромна мощ, по тази причина би трябвало да се стремиш да ги употребяваш деликатно. Избягвай клюките и разпространението на клюки във връзка с другите, не използвай думи, с цел да причиняваш щета другиму. Вътрешните ти мисли също са думи, би трябвало да се увериш, че те не са сериозни във връзка с теб или различен. Говори честно. Казвай единствено това, което в действителност мислиш. Споделяй своята истина колкото е допустимо по-ясно и използвай силата на думите в посока на истината и любовта. Така ще бъдеш постоянно безукорен в думите си.

  1. Не приемай нищо персонално

Лесно е да приемаш нещата персонално, когато другите те подлагат на критика или разочароват. В реалност нищо от това, което другите вършат не е поради теб. Нещата, които другите вършат са проекция на това, което получават в живота си, всичко е завършено от други фактори, не от теб. Когато осъзнаеш това, ще схванеш, че мнението им не се отнася тъкмо за теб. Когато придобиеш имунитет към мнението и дейностите на другите, няма да си жертва на безсмислени терзания.

  1. Не прави догатки

Лесно е да предположим, че знаем всичко в дадена обстановка, както и че разбираме в цялост гледната точка на другите. В реалност, това доста рядко е истина. Ние съвсем в никакъв случай те сме наясно с същинското естество на дадена обстановка, нито с това, по какъв начин ще се развие тя. В допълнение, нормално не знаем какво другите желаят от нас. Вместо да вършим догатки, би трябвало да намерим смелостта да задаваме въпроси и да показваме това, което в действителност желаеме. Когато се научим да споделяме ясно с близките, съумяваме да избегнем недоразуменията и непотребната драма. Това съглашение има силата да трансформира изцяло връзките в живота ни.

  1. Винаги давай най-хубавото от себе си

Трудно е да се знае, кое е най-хубавото, което може да се направи в дадена обстановка. Най-доброто от теб, може да не е съвършеното решение и да допуснеш неточност. Начинът, по който управляваш най-хубавото от себе си, ще се промени с практиката и опита. Най-доброто от теб може да е променлива големина заради стрес, заболяване или покруса. Ако обаче следваш предходните съглашения колкото може по-точно, ще успяваш да даваш най-хубавото от себе си. Когато знаеш, че си опитал да дадеш най-хубавото, ще се чувстваш благополучен с резултата и ще намериш вътрешен мир.

Когато даваш максимума, избягваш самокритиката и съжалението. Знаеш, че си опитал да направиш вероятното и че никой не може да направи повече от това.

Използването на четирите съглашения може да преобърне живота ти от боязън и безпокойствие към мир и обич. Трябва да си наясно, че не постоянно е елементарно да се съблюдават споразуменията, че може да се чувстваш обезсърчен, когато се проваляш.

Освен това не е наложително да започнеш да живееш съвършено незабавно, единствено тъй като си решил да следваш споразуменията. Когато решиш да да започнеш, ти подлагаш на тестване своите вярвания и привички, които си научил и придобил през живота си. Новите привички се нуждаят от време, с цел да се утвърдят.

Научени сме да приказваме, без да се замисляме върху думите си. Нужно е време за смяна на навиците ни за говорене, тъй че да държим сметка за следствията от думите ни. Научени сме да допускаме за толкоз доста неща, че даже не си даваме сметка, какво одобряваме за чиста истина. Нов метод на мислене е нужен, с цел да се преодолеят тези неверни вярвания. Предполагаме, че когато някой има мнение за нас самите, гледната му точка е годна. Нужно е време и процедура, с цел да се научим да не одобряваме персонално тези отзиви. Да се научиш да гледаш по друг метод върху тези области на вярванията си е огромно предизвикателство и лишава време.

Може да не успееш да следваш четирите съглашения съвършено от първия ден, само че „ дай най-хубавото от себе си “. Само по този начин ще намериш мир и естетика, а животът ти ще се усъвършенства ден след ден.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР