В политиката не е като в спорта - има дефицит

...
В политиката не е като в спорта - има дефицит
Коментари Харесай

Здравко Димитров: Амбицията ни е през 2023 г. да завършим в...

В политиката не е като в спорта - има недостиг на морал и доста популизъм     

Да не забравяме в какви условия сме сложени - инфлация, война, рецесия след рецесия, държавни управления се сменят по-често от личния състав в Слънчев бряг 

Разбирам се с всички и с никого не съм се карал, в това число с Иван Тотев

 За мен са дали своят вот 40 000 души, а не 15, които подвигат плакати на сесиите 

Предизборната ми стратегия ще бъде изпълнена минимум на 80%



- Г-н Димитров, новата 2023 година е четвърта от мандата на локалната власт, наесен ще има избори и партиите към този момент започнаха усилена предизборна акция. Как съгласно Вас тя ще се отрази върху работата на администрацията и Общинския съвет в останалите месеци? 

- Няма да е от изгода за Пловдив, в случай че предизборната акция се води по този метод, както до момента ​- с експанзия, завист, неистини и отричане на всичко, което действително е свършено до момента. Последните сесии на Общинския съвет минават в ненормална конюнктура, граничеща с вълнения. Сред хората, които най-често участват на митингите и разисквания, се виждат претенденти, искащи час по-скоро да седнат на мястото на общинските съветници. А да се стремиш да управляваш, е предизвикателство и съревнование с нови хрумвания и стратегии, само че не и по този метод - с негативизъм и булеварден език, какъвто жанр на държание се наложи както на национално равнище, по този начин и в Пловдив.  

- Не разпалихте ли пристрастеностите с желанието Белодробна болница да бъде дадена на частен вложител?

- Напрежението за Белодробна болница беше режисирано. Искам да припомня, че ние бяхме първата община, която одобри бежанци в общинска постройка, като по този метод свършихме работата на страната. В ремонта се включиха общинските предприятия „ Чистота “, „ Градини и паркове “, „ Жилфонд “, възстановихме всички съоръжения, ремонтирахме парното, в този момент от нашия бюджет плащаме всички разноски по постройката, грижим се бежанците да имат безвъзмездна храна. Не отхвърлям, че помогнаха и донори, само че тежестта изнесе Общината и по тази причина ни дават за образец в Евросъюза. 

Питам какъв морал има оня политик, който е споделил на бежанците, че ще ги гонят? Все едно да кажеш, че в постройката има бомба. И не е ли редно първо да се обади по телефона и да пита? В екипа ми няма човек, който да изгони деца и дами.

- Предложението Ви за основаване на право на градеж и право на прилагане в интерес на МБАЛ „ Св. Каридад “ ще се преглежда ли в Общинския съвет, или дефинитивно се отказвате от това желание?

- От постоянните комисии желаеха да представим повече документи, с цел да ги обсъдят. Има вложител, който желае да вложи пари в общинско здравно заведение -   

да разкрие приют, от който има остра потребност в Пловдив.

Условието е постройката да не се пипа, до момента в който в нея са настанени украинци, а откакто свърши войната, тя да бъде възобновена със средствата на вложителя. Намерението е за здравен комплекс, като Общината си остава притежател на парцела. Няма по какъв начин да извадим от бюджета 25​-30 млн. лв., по тази причина използваме опцията за вложения, при което паркът се резервира. 

- Вашите съперници назовават „ съсипия “ ръководството на Пловдив по времето на ГЕРБ. Какво бихте споделили на хората, застанали от другата страна на барикадата?

- Хората, които са ме избрали, са удовлетворени от това, което се случва в града. За мен са дали своят вот хиляди, а не 15 души, които подвигат плакати на сесиите. Да се явят на избори, да показват стратегия и да ръководят. Аз съм предложил на пловдивчани стратегия, те са я харесали и са ме избрали за кмет.
Моите гласоподаватели вървят на работа и не развяват плакати и лозунги
Защо не споменав​ат, че взехме решение дългогодишните проблеми с ВиК на близо 50 улици в регион „ Северен " и направихме най-хубавата в България пречиствателна станция? Обещах в програмата си 12 детски заведения, а те към този момент са повече. Изграждаме стадионите „ Ботев “ и „ Локомотив “, обновяваме пътната инфраструктура. Вярно е, че плановете се извършват по-бавно, само че да не забравяме в какви условия сме сложени - инфлация, война, рецесия след рецесия, държавни управления се сменят по-често от личния състав в Слънчев бряг. Въпреки това съумяваме да покриваме всички неотложни потребности на общината, работим по планове за 500 млн. лв. и имам самочувствието, че предизборната ми стратегия ще бъде изпълнена на 80%, а може и повече. Разбирам, че хората желаят нещата да стават по-бързо, само че не всеки път това зависи единствено от нас. Проектът за Южния обходен колектор да вземем за пример можеше да започва доста по-рано, в случай че в едно министерство не бяха бавили отговора 7 месеца.

- През трите години от мандата понесохте няколко удара и от съпартийците си - най-голямата група на ГЕРБ в Общинския съвет. Инициативата за прекъсване на пробива до Водната палата беше точно на съветниците от ГЕРБ в цялостен синхрон с градското управление на партията. Каква е повода да не се разбирате с локалния водач Иван Тотев? 

- Всеки си има глава на раменете и аз не се греша в работата на общинските съветници. Разбирам се с всички и с никой не съм се карал, в това число с Иван Тотев, само че

той като партиен лидер дефинира политиката и държанието

на групата общински съветници на сесиите. Според мен връзките би трябвало да бъдат открити, само че очевидно в политиката има недостиг на морал и доста популизъм, не като в спорта, културата, бизнеса. Продължавам да настоявам, че един ден пробивът до Водната палата ще бъде построен и в огромна част ще реши тапите в тази част на града.

- Обявявайки, че няма да бъдете претендент за втори кметски мандат Бойко Борисов сподели, че след края на настоящия ще се занимавате с партийна работа. Това значи ли, че ще поемете функционалностите на регионален координатор на ГЕРБ в Пловдив, като се има поради, че Иван Тотев към този момент 13 години заема този пост? 

- Иван Тотев ще е водач толкоз, колкото организацията реши. Не съм му се бъркал и като регионален шеф съм му помагал, когато той беше кмет, тъй като смятам, че пречейки на него, преча и на развиването на града. Живеем в динамични времена и не е хубаво да се афишира авансово кой няма да бъде претендент и кой ще е. Не е добре за работата на администрацията. 


- Каква финансова година се обрисува за Община Пловдив?
- Изминалата година беше тежка, по-тежка ще е 2023-та. При сформиране на общинския бюджет ние сме длъжни да се съобразяваме с решението на Народното събрание за бюджета на страната, а подобен скоро не виждам да бъде признат. С републиканския бюджет се регламентират заплащания на общините  за държавно делегирани действия, в това число и заплатите. Сдружението на общините (НСОРБ) предложи да отпадне ограничаването за разноски от 1/12-а на месец от миналогодишния бюджет и да се приложи различен аршин, само че още няма решение на Народното събрание. Заплатите в бюджетната сфера, в това число на учителите, бяха увеличени с 25% и в случай че се съблюдава правилото за 1/12-а, това значи в първите месеци на годината да върнем старите заплати, което е неуместно. Указанието, което Министерството на финансите трябваше да внесе в Народното събрание, беше да не се съобразяваме с ограничаването, а финансовата стратегия да финансираме с локални доходи. Но решение към този момент няма.  Ако не съблюдаваме ограничаването, непрекъснато ще нарушаваме закона.  Повтаря се обстановката от предходната година, когато бюджетът беше признат през април и всички вложения закъсняха. 
- С какви средства ще разполага общината?
- Не сме вдигали налозите от години, същите наеми, такси, цени на билети и карти се резервират и през 2023 година Инфлацията е доста висока, доста хора мъчно устоят и ние не желаеме да ги натоварваме с спомагателни тежести. През 2022 година прие​хме бюджет 526 млн. лв., от които 217 млн. лични доходи на общината. Държавата извърши проекта и даже завиши прехвърлянията за държавните действия, тъй че рамката на бюджета се подвигна до 577 млн. лв., само че локалните доходи изостанаха с 25%, или с към 40 млн. лв.. За 2023 година не предвиждаме нарастване на личните доходи и допускам, че бюджетът ще бъде почти същият, както и през 2022 година

- Бюджет на рестрикции ли да чакаме?

- Решили сме в финансовата стратегия да няма нови обекти, само че упоритостта ни е през 2023 година да приключим всичко, което сме почнали.  
- Кога ще бъде приключен подлез   " Модър - Царевец "?
- По контракт срокът е до края на 2023 година, само че сме подвластни напълно от плана на ВиК за Южния обходен колектор. Слава богу, че колекторът към този момент се построява по ул. „ Модър “ и строителите напредват относително бързо. Освен колектора, който минава в локала до МБАЛ „ Каспела “, против болничното заведение на ул. „ Царевец “ е очакван магистрален тръбопровод. Държим изпълнителите на ВиК-Пловдив да стартират и него, с цел да може да се отвори фронт за работа за пробива и на двете улици - „ Модър “ и „ Царевец “. До средата на януари компания „ Драгиев и Ко “ ще работи в подлеза по велоалеите и пешеходните зони, по-късно напълно ще зависи от темповете на работа по колектора.


- Ремонтите по водния цикъл на Брезовско шосе и бул. " Дунав ", както и на ул. „ Даме Груев “ сътвориха много разтърсвания в трафика. Защо се бавят? 
- Сериозно ни забавиха археологическите разкопки в първия сектор на Брезовско шосе. Затова взехме решение да затворим изкопа, да хвърлим напъните в други зони и когато завърши работата на бул. „ Дунав “, а се надявам това да стане през юни, да се върнем в зоната на археологията. Уведомихме за забавянето и ръководещия орган по Оперативна стратегия „ Околна среда “, която финансира обекта. В бюджета ще планираме средства за археолозите и настрана - за изкопните работи на разкопките. Тези действия не са планувани в плана и са трудоемки. Според плановете, в случай че по контракт две огромни колекторни тръби се поставят за три дни, при археологическо изследване за 7 дни може да се инсталира една тръба. Ремонтът на ул. „ Даме Груев “ се забави поради правосъден спор със притежателя на един от парцелите, който ще  бъде съборен през януари, след което работата ще се форсира. 

- Отказахте ли се от ремонта на Кукленско шосе, контрактуван с компанията изпълнител  още през 2018 година, отчасти изпълнен и спрян?

- Не сме се отказали от този обект, само че трафикът ще стане нетърпим, в случай че затворим Кукленско шосе, в случай че е разкопан сектор на бул. „ Александър Стамболийски “ и следва да се затвори още един. Надявам се тази година   

да стартираме два жизненоважни плана - Рогошко и Голямоконарско шосе. 

За Рогошко шосе ще заложим средства в бюджета, а за Голямоконарско страната обезпечи половината инвестиция. И двете поръчки са обжалвани, само че се надявам разногласието да завърши скоро в интерес на Община Пловдив. Тази година ще бъде приключен бул. „ Хаджи Димитър “, планираме да стартираме построяването на второто платно на ул. „ Царевец “.

- Родителите на учениците в Хуманитарната гимназия и ОУ " Кн. Александър I " се възмущават, че страната е отпуснала средства, само че нито се прави ремонт в съществуващата постройка, нито се строи нова за главното учебно заведение. Защо се бавят тези значими планове?  

- През януари ще направя инспекция какъв ремонт са създали шефовете на двете учебни заведения през последните 10 години, в случай че имат делегирани бюджети и средства. Хвана ме позор, когато предходната година влязох в постройката и видях по какъв начин се стича вода от прозорците, а те нехаят. Не става дума да вършат капитален ремонт, само че са имали опция всяка година да обезпечават поддръжка на постройката. Ако съм шеф, няма да оставя монумент на културата в този тип. За главен ремонт и реституция на Хуманитарната гимназия тече процедура за социална поръчка в регион „ Централен “.

- С встъпването си в мандата поехте ангажимент за устройване на Математическата гимназия в независима постройка. Каква е повода този дълготраен проблем да не е решен?

- Определили сме два терена в регион „ Западен “. Имаше вид да получим пари от страната, само че както и за Концертната зала, те не са пристигнали. Идеята е да се построи постройка за ОУ „ Драган Манчов “, а гимназията да употребява съществуващата.

- Бяхте огромен труженик на водоснабдяването на Пловдив от каскада " Доспат - Въча ". Защо този план е оставен да събира прахуляк в нечий списък?

- Като регионален шеф вадих два пъти този план на дневен ред. За страдание, идващите регионални шефове неглижираха казуса. Не съм се спрял и като кмет да повдигам този въпрос. С  екипа ми обсъждаме концепцията

да създадем кръгла маса за питейната вода на Пловдив

и да създадем съдружие или фондация, която да отстоява идеята за чиста питейна вода, докарвана по гравитачен път от „ Въча “. Сменят се парламенти, държавни управления, регионални шефове, а в същото време пловдивчани заплащат загуби на водата и тока за помпите. 

- Критикуват екипа Ви за градския превоз. Недоволство има измежду родителите на възпитаници от езиковите гимназии, тъй като са принудени да чакат няколко рейса на бул. " България ", с цел да се качат.  Как ще решите този проблем? 

- Двете езикови гимназии и ПУ „ Паисий Хилендарски “ имат голям брой възпитаници и студенти, плюс обслужващия личен състав. Това е извънредно съществено предизвикателство за естественото транспортно обслужване. Заедно с екипа на отрасловия зам.-кмет Тодор Чонов са извършени многократни срещи както с представителите на РУО, на МОН и шефовете на езиковите гимназии, по този начин и с транспортните компании. Обследвали сме проблемите и създадохме такава организация, че в пиковите часове да пускаме по тези линии най-вече коли. По гледище на Общината някои от превозвачите закупиха нови, 12-метрови рейсове с 3 порти, което дава опция да качват повече възпитаници. Преди няколко месеца, заради редица рецесии, които удариха бизнеса, в това число и транспортния отрасъл, се наложи две линии, една от които е №4 до езиковите гимназии, да прехвърлим на различен транспортьор. Специално за линиите, които обслужват ЕГ „ Пловдив “ и ЕГ „ Иван Вазов “, е разпоредено курсовете да се извършват с огромни рейсове, а не с по този начин наречените " щъркели ". За страдание, заради остаряла техника постоянно се случват повреди и в последния миг дългите рейсове се заменят с дребни. „ Щъркелите “ ще останат в историята, след като изтече срокът по най-стария контракт от 2016 година, който позволява дребни рейсове.
- Тази година ще забележим ли първите нови общински електробуси?
- Създадохме транспортно сдружение „ Екобус - Пловдив “, с цел да закупи 20 електрически рейса и да транспортира главно възпитаници, по тази причина последните спирки на двете линии са избрани до езиковите гимназии и университета. Надяваме се през новата година да има отворена подобаваща стратегия и да аплайваме  за доставка на електробуси и създаване на хранилище със зарядни станции с план, който сега се приготвя. Заложихме тактиката за „ Екобус “  в Плана за интегрирано развиване на Община Пловдив и сега се създава и Програма за устойчива градска подвижност. Без тези базови документи нямаше по какъв начин да аплайваме по европейски стратегии.

- Ще има ли най-сетне електронно таксуване, или и през 2023 година водачи и кондуктори ще късат билетите?

- Полагаме огромни старания за модернизиране на градския превоз с въвеждане на електронна система за таксуване. Както знаете, публичната поръчка за избор на реализатор беше обжалвана и доказана в Комисия за защита на конкуренцията. Надяваме се при започване на 2023-та да имаме контракт, с цел да може незабавно да стартира монтаж на новите валидатори, които да разрешат комфортно заплащане с дебитна и кредитна карта, а мобилно приложение ще дава информация за целия превоз и местата за паркиране.

- В пиковите часове рейсовете са претъпкани. Кога ще възстановите старите написания, преди да бъдат понижени поради коронавирус?

- Постоянно следим пътникопотока и виждаме, че в последно време от ден на ден хора употребяват градския превоз. Стремежът ни е съвсем скоро да върнем старите разписания с повече рейсове и по-малки шпации.
- Какви средства планирате от общинския бюджет за превозвачите?
- Същите, както и през 2022 година - обезщетенията ще са в границите на 10 млн. лв., плюс почти същата сума от страната.

- Какво ще пожелаете през 2023 година на приятелите, а и на враговете?

- Да са живи и здрави всички, и Пловдив да върви напред. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР