По средата на предизборната кампания разговаряме с доцент Стойчо Стойчев

...
По средата на предизборната кампания разговаряме с доцент Стойчо Стойчев
Коментари Харесай

Доц. Стойчо Стойчев: Нищо ново в кампанията, всяка партия си пее своята песен

По средата на предизборната акция беседваме с доцент Стойчо Стойчев по какъв начин протича тя, има ли нови моменти в нея. Възможно ли е в 50-то Народно събрание да влязат не 6 партии, както плануват социолозите, а осем? При какви условия Бойко Борисов би станал министър председател за четвърти път? Според нашия събеседник огромната борба ще е за второто място сред ППДБ, „ Възраждане " и Движение за права и свободи, а до момента в който Корнелия Нинова е на власт в Българска социалистическа партия, там няма да има никакво оживление.

- Как протича съгласно вас предизборната акция, доцент Стойчев? Казват ли ни партиите нещо ново?
- Всяка партия си пее своята ария. ППДБ си имат едно обръщение и то е „ Направихме доста неточности, само че постигнахме хубави неща, би трябвало ни още време да ги довършим, по тази причина ни дайте късмет ". Отсреща ГЕРБ им споделят „ Стига толкоз опити, стига нелепости "! И оттук насетне - стига страсти, в случай че ще има коалиция, да е коалиция като хората. Движение за права и свободи всекидневно нищо не споделят. Българска социалистическа партия няма значение какво споделя, тъй като там казусът не е в говоренето, а в водача, до момента в който госпожа Нинова е на власт, там няма да има оживление. „ Възраждане " желаят да предоговарят всякакви участия, това е чист популизъм, който като предизборна тактика е ефикасен, само че като управническа вероятност става извънредно спорен, тъй като не може да се извърши. Има Такъв Народ не съм ги чул какво споделят. Новите „ Солидарна България и „ Синя България " имат някакви послания анти естеблишмънта, старите са компрометирани, ние представляваме някаква нова платформа. Ваня Григорова споделя „ аз съм същинското ляво ", а „ Синя България " - ние сме същинските десни. Това са посланията, а като цяло акцията е вяла, тъй като е перманентна, непрекъснато сме пред някакви избори и напрежение, тъй че няма нещо фундаментално, което да се случи сега и да изкриви тези неща, а свадите, които се въртят сега, са планомерни вид черен пиар, нямат кой знае какъв резултат, като се изключи злополуката с Кирил Петков.

- А тези записи, които излизат всеки ден?
- Записи като записи, те са в оня жанр, който изнесе преди време Радостин Василев. Предполагам, че и още ще излязат. Те няма да разколебаят тези, които са останали да гласоподават за Политическа партия. Като виждам социологическите изследвания, те към този момент са стигнали един екзистенциален най-малко. При два милиона и половина с желание да гласоподават, 13 % са 270 000 най-много. ППДБ съумяха да обединят тези хора към себе си, които са най-твърдите им почитатели и каквото и да се случи, те няма да се разколебаят. Черният пиар сега няма да понижи резултата им.

- Но в битката за второто място ППДБ съвсем се изравниха с Държавно стопанско предприятие и „ Възраждане "...
- Да, в този момент въпросът е дали Политическа партия трагично се проваля и дали Движение за права и свободи и „ Възраждане " се натягат и ще съумеят да ги изместят от второто място. Движение за права и свободи прави някаква организация, Пеевски ще желае да изпревари „ Промяната " и да потвърди, че като е станал ръководител, нещата дръпнаха. Костадинов едно си знае - ние сме втори и без друго, тъй като не ни пускат да сме първи. Така че напрежение за второто място ще има.

- Възможно ли е съгласно вас някоя от новите обединения - „ Синя България " и „ Солидарна България " да прескочи бариерата и да попадне в 50-ия парламент?
- Всичко е допустимо. Може нито една да не влезе, може и двете да влязат, а може и единствено едната. Всичко зависи от изборната интензивност. Парадоксалното е, че в случай че тя е висока, бариерата се подвига и дребни партии мъчно ще влязат. От друга страна при висока изборна интензивност за дребни партии може да гласоподават хора, които нормално не вървят до урните, те в последния миг преценят кои имат шансове от дребните и гласоподават за тях. Сега Има Такъв Народ имат два пъти повече проценти от „ Синя България " и „ Солидарна България ", само че в последния миг може да се озоват наедно с тези обединения. Така че съгласно мен трите обединения - Има Такъв Народ, „ Синя България " и „ Солидарна България " са в равностойно състояние - една или две от тях да влязат, всичките да влязат - зависи доста от ситуацията на изборния ден и изборната интензивност. Така че всичко е допустимо. Оттам нататък колкото повече по-малки партии влязат, толкоз по-лесно по-късно ще се сформира работещо болшинство. София беше доказателство за това. И Григорова, и Лилков работеха за това да се откри решение да тръгне работата на СОС и сътрудничеха най-вече за това. Просто имат интерес, тъй като при предварителни избори те са изхарчили всичко, а шансът да влязат още веднъж е доста дребен. Затова постоянно дребните партии са заинтригувани да има работещо болшинство. Това е логиката и по тази причина те постоянно ще поддържат някакво държавно управление в основни моменти, даже и да не вземат участие в него.

- Значи е по-добре в Народно събрание да има не шест, а примерно осем партии?
- При сегашните шест партии към този момент ще е мъчно да се сформира съдружно ръководство. А при по-голяма фрагментация е по-вероятно да се образува устойчиво болшинство, което е парадоксално, само че е реалност. Защото при по-малко субекти нещата стоят на кантар и никой не може да надделее. Докато при огромна фрагментация огромният ще има опция да притегли дребните под някаква форма, колкото и парадоксално да наподобява Ваня Григорова и „ Синя България " да поддържат държавно управление на ГЕРБ.

- Както бе във второто държавно управление на Бойко Борисов, където в обединението бе и АБВ...
- Да, тогава Ивайло Калфин бе даже вицепремиер, те не бяха нужни за болшинство, само че тогава Румяна Бъчварова ги включи, с цел да има оптимално необятно посланичество, само че в последна сметка те напуснаха. Но каквото и да приказваме, сега парламентарната група на ППДБ е доста по-мобилизирана, в сравнение с едно време тази на Реформаторския блок. Те не ходеха на работа, нямаше ги в Народното събрание. Докато при ППДБ няма такива волни осъществявания. Дисциплинирани са, само че въпросът е какъв брой депутати ще могат да вкарат и дали ще могат да си договорят присъединяване в ръководството.

- Прави усещане, че по страната вървят единствено водачите на ППДБ, от „ Да, България " сякаш потънаха?
- И на мен това ми прави усещане. Атанас Атанасов се беше появил май в Шумен, само че Христо Иванов изрично го няма на никое място. „ Да, България " си вършат обособена акция. Днес са примерно в Пловдив, беседват с жителите. Те имат някак си друго държание от Политическа партия сега. Едната конспирация е, че желаят да цакат Политическа партия с преференции. Под сурдинка там се приказва, че Политическа партия си отпътуват, а ние би трябвало да се оправяме.

- Не значи ли тази друга акция опит на „ Да, България " да се разграничи от Политическа партия и да бъде възможната трета партия в едно бъдещо държавно управление на ГЕРБ и Движение за права и свободи? Такива разновидности от дълго време битуват...
- Зависи. Ако „ Да, България " имат повече депутати от Политическа партия в бъдещата парламентарна група, тя може да се разпадне, тъй като те са конформисти и водачеството ще поеме Христо Иванов. Ако такава е играта, може и да стане, само че и все още не им е ясно това и ще желаят да видят първоначално какви ще са резултатите. Ако се окаже, че „ Да, България " имат повече депутати от Политическа партия, допустимо е да се записват и като две обособени парламентарни групи. Както стана преди време с ОДС през 2005 година - влязоха като една коалиция, и след това някои партии се записаха като обособени групи. Но това ми се коства малко евентуално. Ако Политическа партия се записват настрана, ще се маргинализират тотално и при последващи избори напълно ще изчезнат. Така че форматът ППДБ няма да се разпадне, просто водачеството в него ще се промени - в случай че до момента Кирил Петков говореше от името на групата, след изборите това ще го прави Христо Иванов.

- От известно време виновни фактори в ГЕРБ приказват, че министър председател би трябвало да бъде още веднъж Бойко Борисов. Това единствено за готовност на електората ли го вършат?
- Те може и да го желаят, само че зависи от действителността. Да се върне Бойко Борисов като министър председател значи, че би трябвало да има цялостен надзор над Народното събрание. Защото по какъв начин го виждаш той да е министър-председател, а в Народното събрание шефове да са му Христо Иванов, Кирил Петков или Ваня Григорова и да му клатят кабинета с вотове на съмнение? Борисов би станал министър председател единствено когато е сигурен, че ще управлява Народното събрание и няма кой да му вземе главата при избор на съмнение. А ГЕРБ няма да завоюва такова болшинство, няма да го има и с Движение за права и свободи. Към момента съгласно изследванията приближават до такова болшинство, дали ще го получат е различен въпрос. Не знам дали Борисов ще се съгласи да стане пленник на Пеевски. Хубаво, ще стане той министър председател на държавно управление на малцинството, ще го играе отново като през 2009 година, Движение за права и свободи ще го поддържа, само че няма да е публична коалиция, с цел да не нервира някои хора. Но във всеки един миг Пеевски може да го смъкна, както Лютви Местан смъкна Орешарски преди 10 години. Смятам, че Бойко няма да се съгласи да бъде Орешарски номер две. Така че съгласно мен той няма да е министър председател, може да пробват експертно лице със супербиография примерно като Габровски, като Антон Хекимян в София... Борисов е постоянно там, където е центърът на властта и по тази причина в настоящия към момента настоящ парламент стана народен представител тъй като видя, че центърът е там. Преди това не беше в Народното събрание, за какво да стои там и да го плюят всякакви Дончеви, Манолови, Бабикян... След което усети, че в 49-то Народно събрание може да се образува болшинство и той да е в него. И по тази причина до момента в който центърът на властта не бъде в Министерския съвет, той няма да отиде на „ Дондуков " 1.

- Ще се сформира ли държавно управление в 50-то Народно събрание, или Димитър Главчев ще продължи да си ръководи до нови избори, евентуално след президентските избори в Съединени американски щати?
- Възможно е. Заради измененията в конституцията има настоящ парламент по време на служебното държавно управление, този парламент може да си приема бюджет, да назначава, да уволнява, да избира квоти на регулатори. През това време има кабинет, който не е изцяло зависещ на президента. Министър-председателят има много по-голяма самостоятелност. Тази опция е много по-работеща в сравнение с предходната, когато нямаше парламент и служебното държавно управление нямаше къде да внесе законопроекти. Докато в този момент Народното събрание си работи, държавното управление може да си внася законопроекти, там да ги гласоподават, може да викат Главчев когато си изискат да дава отговор на всякакви питания. Така че този вид е добър.

- А коя би могла да бъде третата партия, която да направи една възможна коалиция ГЕРБ-ДПС по допустима и у нас, и по света?
- Ако няма нито една, ще бъде доста съмнително. Борисов ще се опита да вкара ППДБ, само че зависи какви условия те ще слагат. Ако „ Синя България " влезе, ще е напълно друго, тя ще е доста по-легитимен сътрудник от Има Такъв Народ.

- Прави усещане на доста хора, че по медиите доста интензивно се стартира „ Солидарна България " и особено Ваня Григорова, а за „ Синя България " съвсем нищо не се чува?
- Така е, да. Очевидно имат пари да заплащат на медиите. А в „ Синя България " са хора, които са от дълго време в политиката и си има електорат, който не би трябвало доста да бъде пропагандиран. Докато при „ Солидарна България " занапред ще се търсят хора, които да гласоподават за тях.

- Извънредни съвещания на Народното събрание се оказаха съвсем безсмислени и се употребяват единствено като естрада за предизборна пропаганда и агитация?
- Може и да е по този начин, само че депутатите имат право да ги привикват и ги привикват. То и вотовете на съмнение съвсем постоянно са безсмислени и слушаме нелепости, само че това си е част от парламентаризма.

- Според вас ще има ли изгода от полицейските акции против купения избор и на клиентелното гласоподаване?
- Зависи какъв брой са стимулирани дилърите и уредниците на този избор. Ако са мощно стимулирани... При акциите могат да се заловен някои хора на ниско равнище, на босовете доста мъчно могат да противодействат. Интересно е да забележим какво ще се случи тук-там, където Политическа партия са имали супер резултати, да вземем за пример в столичния квартал „ Христо Ботев "...

- Разговаряме в навечерието на 24 май. Приключи ли сагата със заплатите във висшите образователни заведения, доцент Стойчев?
- Не е завършила. Синдикатите са постигнали настояванията си и по тази причина няма ефикасни протестни дейности. Но ректорите не са удовлетворени, тъй като желаят някакви по-устойчиви решения, тъй че нещата станаха малко разкрачени. Правителството е удовлетворило всички претенции, които зависят от него и няма защо да се стачкува против този кабинет, тъй като от него към този момент нищо не зависи. Парламентът е в оставка, какво да протестираш пред него? Имаше среща с всички парламентарни групи, те са подкрепили настояванията. Да протестираш против Главчев? Ами той ще каже - аз направих каквото трябваше. Така че обстановката сега е раздвоена - хем са изпълнени настояванията на синдикатите, хем ректорите са недоволни, тъй като желаят нещата да бъдат уредени дълготрайно. Но това е към този момент въпрос към идващото ръководство. Сега никой не може да направи нищо по този въпрос.

Интервюто е на Тодор Токин

Източник: Труд

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР