Този празник ни прави различни и уникални от много други

...
Този празник ни прави различни и уникални от много други
Коментари Харесай

Доц. Тодор Чобанов: 24-ти май е празник на Златния век на България

" Този празник ни прави разнообразни и неповторими от доста други нации, тъй като това е чисто нравствен празник с доста дълга история. Той е доста значим за нас, българите, и не е инцидентно, че още при започване на 19-и век стартира да се чества. Това е значим момент за нас, тъй като той отбелязва българщината обратно във вековете. Духът на това, което ние през днешния ден почитаме като нематериалност, като просвета, като култура и книжовност - всичко това е родено в епохата на Златния век. Това е празник с доста забавни промени, който стартира със феодален фетиш към светци, само че се трансформира в общонационален ден на културата, просветата, духовността и българската традиция ".

Това сподели пред БНР историкът доцент Тодор Чобанов.

" Поводът да се сътвори славянската писменост е християнизацията на българите. Това е огромният въпрос, който се слага и в трактата " За буквите ". Има доста полемични детайли, които ни карат да мислим, че това е проповед или тирада, за гледната точка на българския хайлайф. Основната цел е била да се одобри Христовата религия, да се приобщи България към цивилизацията, а тогава високата цивилизация е Византия с нейните искра и големи достижения. Тяхната политическа теория е всички нации да одобряват християнството. Това са претекстовете, които карат светите братя да се заемат със основаването на първата писменост - глаголицата ".

Кой е поръчителят на първата писменост?

Според доцент Чобанов това може да не е самодейност на Константин Кирил Философ, а да е държавна поръчка. Цялата биография на светите братя е низ от задачи, те работят за страната. Възможно е някой да е поръчал тази интелектуална рамка за християнизация на Източна Европа. Император Михаил е бил младеж по това време и евентуално не е бил той, а тази интелектуална гражданска война е била подготвяна. Доц. Чобанов счита, че патриарх Фотий е евентуалният гарант, само че при всички положения Византия е люлката на тази интелектуална гражданска война. След като Византия изоставя тази гражданска война, делото на светите братя е избавено от българската страна. Княз Борис и Цар Симеон посрещат учениците на Кирил и Методий в Плиска, където е основана кирилицата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР