В почти 90% от случаите фирмите, които предлагат бързо кредитиране,

...
В почти 90% от случаите фирмите, които предлагат бързо кредитиране,
Коментари Харесай

90% измамници: Ето как ни лъжат мутрите с бързите кредити

В съвсем 90% от случаите компаниите, които оферират бързо кредитиране, употребяват нелоялни търговски практики и нарушават специфичния закон, засягащ отпущането на финансови запаси. Това призна пред БГНЕС ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Стоил Алипиев.

От началото на лятото комисията е проверила към 30% от търговците на бързи заеми. Проверките са свързани с анализиране на договорите дали подхождат на специфичния закон, както и на счетоводната информация, с цел да може да се реши дали това, което е събрано от потребителите, е в действителност дължимо по контракт.

Служителите на КЗП са установили нарушавания в таксите за ръководство на заема, начисляване на разнообразни наказателни лихви и всевъзможен тип заплащания, свързани със отговорности, които потребителят не би трябвало да има по закон.

„ Усвояването на средства за разглеждане на документи да вземем за пример е нещо, което е неразрешено в закона, тъй като това е активност, присъща на финансова институция и за нея тя получава своята възнаградителна рента “, разяснява Стоил Алипиев.

Той дава и различен образец – компании за бързи заеми определяли такси за експертно разглеждане на документи, които се приближавали размера на заема. „ Събирането на такси и комисиони за експресно разглеждане на документи и оценка на кредитоспособността на консуматор е неразрешено и аморално, тъй като сдруженията за бързи заеми по този начин или другояче оферират експресна услуга “, споделя шефът на КЗП.

Според Алипиев би трябвало да се завишат глобите за компаниите за бързи заеми, тъй като сега те се санкционират като останалите търговци, които употребяват нелоялни търговски практики.

Реклама

„ Санкциите за използване на нелоялни търговски практики са в размер до 50 хиляди лв.. Това за един търговец има упования санкционен образователен резултат. Но за търговец, който е с доста огромни обороти – стотици, милиони, милиарди, глоба от 50 хиляди лв. за нелоялна комерсиална процедура е безусловно несъизмерима с груповата вреда, която е нанесъл на потребителите от това свое нелоялно комерсиално държание “, разяснява Алипиев. Той счита, че глобите би трябвало да са съобразени и с оборота на търговеца.

От КЗП считат, че би трябвало да има и законодателни начинания, които да подкрепят контролната активност. Близо 200 търговци упражняват отпущането на бързи заеми и какъвто и надзор да има, той няма по какъв начин да следва бързината, с която се развиват икономическите връзки сред търговеца и потребителя, споделя Алипиев.

Проверките са посочили, че има и други дефицити в законовата уредба. „ Към сегашния миг формулата, която служи за измерител на оскъпяване на заема, е една и съща и за банковия заем, и за небанковото финансиране. Това е една комплицирана формула на годишен % на разноските, в която се объркват даже хора, които работят експертно с нея, камо ли да чакаме от консуматор, даже да му дадем съвет защо да внимава, да може да разбере и да вземе осведомено решение за 15-20 минути “, споделя Алипиев.

Трябва да се направи ясно разграничаване, че небанковото финансиране и банковото финансиране на консуматори са две разнообразни неща и са ориентирани към две разнообразни групи хора, прибавя той.

Всеизвестно е, че към компаниите за бързи заеми се обръщат хора, които не могат да употребяват по-евтиния банков запас. Това е изключително уязвима група консуматори, които употребяват този запас за крайни потребности, за незабавно пораждане на нужда, постоянно и за здраве, с къси периоди за връщане от няколко месеца до година.

„ Те би трябвало да имат явен прийом, по който ясно да схващат бързо цената на това, което ще би трябвало да върнат, било даже и с наказателни заплащания поради нередовно обслужване – нещо, което към сегашния миг не е планувано в правната уредба “, споделя Алипиев.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР