В петък група експерти призоваха Швейцария да се подготви по-добре

...
В петък група експерти призоваха Швейцария да се подготви по-добре
Коментари Харесай

За какво трябва да се подготви Швейцария след фалита на Credit Suisse?

В петък група специалисти приканиха Швейцария да се приготви по-добре за реакция при банкрут на огромна банка след срутва на Credit Suisse, макар че в отчета си до държавното управление те не загатват радикалните промени, които съгласно някои са нужни, оповестява Reuters и напомня:    “UBS Group стана най-голямата банка в Швейцария по-рано тази година, откакто държавното управление небрежно провежда и отчасти финансира поглъщането на изпадналата в усложнение Credit Suisse, с цел да предотврати нейния банкрут ”.    Фалитът на една от най-големите банки в света и бивш знак на швейцарската финансова мощ зашлеви формалните лица и регулаторните органи на страната, които дълго време се бореха с кредитора, който попадаше от един скандал в различен, написа още осведомителната организация. В резултат на това в петък група швейцарски специалисти, измежду които банкери и учени, се обръщат с апел към държавното управление да усъвършенства опциите си за отговор, в случай че UBS, която в този момент е доста по-голяма, изпадне в сходно усложнение.    Те не желаят регулаторът на страната FINMA да получава по-голяма тежест с пълномощия да постанова санкции, само че заявяат, че той би трябвало да получи повече пълномощия за интервенция като цяло и че би трябвало да се усъвършенства координацията сред швейцарските контролни органи.   

Експертите оферират също по този начин да се улесни достъпа на банките до финансиране от централната банка, като се разхлабят разпоредбите за това какви гаранции могат да се оферират в подмяна. 
Поглъщането на Credit Suisse - първото избавяне на световна банка след финансовата рецесия от 2008 година, дава голямо въздействие на UBS, като я лишава от главния ѝ съперник. Това, считат те, ще промени банковия пейзаж в Швейцария, където клоновете на Credit Suisse и UBS са разпръснати на всички места, от време на време единствено на метри един от различен.    Банките, две от най-системно значимите в международните финанси, имат общо активи в размер на 140% от швейцарския БВП и то в страна, чиято стопанска система е мощно подвластна от финансите.    Колапсът на Credit Suisse провокира интернационален спор по отношение на промените, въведени след последния финансов срив, с цел да се предотврати превръщането на банките в прекомерно огромни - блян, който от този момент не съумява да се наложи.    Въпреки че Швейцария залага загуби на акционерите и на някои вложители в облигации - един от стълбовете на тези спешни промени, те се оповестиха срещу вероятността за разпродажба на Credit Suisse, като вместо това избраха тя да бъде продадена на UBS. Но някои специалисти виждат съществени пропуски.   

" Швейцарските политици не съумяха да упражнят съответен контрол над Credit Suisse през последното десетилетие, което докара до нейната крах ", споделя Беат Витман, ръководител на Porta Advisors, швейцарска бутикова консултантска компания. " За страдание, до момента няма политическа подготвеност да се извлекат поучения ". 
Николас Верон от Peterson Institute for International Economics във Вашингтон пък предизвестява, че в случай че UBS изпадне в усложнение, Швейцария може също да се окаже в доста сложна обстановка.    " Спасяването на Credit Suisse не е идеален триумф, само че не е и история за неуспех на политиката. Швейцарците имаха две благоприятни условия - обединение, проект А, или преструктуриране, проект Б, и решиха, че договорката е по-добра ", споделя той, като подчертава обаче, че в случай че UBS изпадне в усложнение, няма да съществува подобен авариен вид.    А не би трябвало да се не помни, че по време на международния финансов срив през 2008 година точно UBS, а не Credit Suisse, се нуждаеше от държавна помощ. По това време швейцарската централна банка отпусна над 54 милиарда $ на инструмент, който UBS употребява за разтоварване на проблематични задължения, в това число високорискови заеми.     
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР