Нямам никакви политически, икономически, бизнес обвързаности. Това е личен избор

...
Нямам никакви политически, икономически, бизнес обвързаности. Това е личен избор
Коментари Харесай

Министърът на туризма: Очаквам около 15% ръст на туристите това лято

Нямам никакви политически, стопански, бизнес обвързаности. Това е персонален избор и персонална покана на господин Главчев, с който се познаваме от години и имаме прелестни взаимоотношения. Тази покана беше в действителност изненадваща за мен, само че въпросът беше " нуждая се от теб “ и това сътвори ангажимент и мотивация. На другия ден идва рецесията от това дали трябваше да приема предлагането, само че си дадох сметка, че това има и своите преимущества. " Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев. 

" Това е първият кабинет, който няма политическа обязаност. В този ред на мисли това наподобява като кабинета сираче ", добави Милошев. 

Изказването на Слави Трифонов

След назначението на Евтим Милошев за министър на туризма Слави Трифонов коментира, че Милошев евентуално е определен, тъй като несъмнено е екскурзиант.

" В живота ми със Слави Трифонов ме свързва доста огромна биография. Няма да го разясня, по този начин е избрал – по този начин е споделил ", отговори министър Милошев. 

Цените на шезлонгите и чадърите

" Това е част от концесионните и договорите за наем. Това е изискване, при което кандидатстващите, когато са получили тези контракти, по тяхната оферта са заложили пределна цена на шезлонгите и чадърите, т.е. не могат да надвишават тази цена. Пределните цени са заложени в концесионните и договорите за неми ", сподели пред бТВ служебният министър на туризма. 

Какъв туристически сезон чакаме?

По думите на Милошев тази година ще имаме резистентен и добър летен туристически сезон.

" Смятам, че ще има растеж – някъде към 15%, а може и по-малко, само че сред 10 и 15% и това е доста добре. Отчитаме, че възобновяване след COVID-19 в България върви относително постепенно и не с темповете на другите страни ", изясни той. 

Въпреки това, Милошев отбеляза проблема с дефицита на фрагменти. Решението му е във вноса на работна ръка от трети страни – Бангладеш, Пакистан, Индия и Таджикистан, където работната ръка е най-евтина. 

" Българите не доближават. Не доближават фрагменти изключително на по-ниските равнища. Това е различен проблем с политиката във връзка с издигането на престижа на специалностите в туристическата сфера. Сезонността на работата също оказва въздействие, тъй като това е работа, която е единствено за няколко месеца. Ние към този момент не сме толкоз атрактивна дестинация за служащи от Турция, Молдова или Украйна, не сме толкоз безценен пазар, както е сърцето на Европа ", допълни Евтим Милошев.

За да се оправим с дефицита на сезонни служащи, депутатите одобриха смяна в Закона за чужденците, с която се улеснява издаването на визи. 

От 1 юли ДДС-то за туроператорите би трябвало да се вдигне от 9% на 20%. 

" Нищо не можем да създадем, тъй като това е законово състояние. Може да се разсъждава в посока дали не може при правни отношения, които са почнали при изискванията на 9% Данък добавена стойност, най-малко за този сезон да не се постанова туроператорите да заплащат тази разлика. Все отново има държавна поддръжка в това отношение, тъй като деветте % се заплащат единствено върху маржа, а не върху целия размер ", изясни министърът на туризма.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР