В първите години от съществуването на Българската народна банка (до

...
В първите години от съществуването на Българската народна банка (до
Коментари Харесай

Михаил Тенев е само на 31 години, когато застава начело на БНБ

В първите години от съществуването на Българската национална банка (до 1900 г.) шефовете й са били все на Христова възраст. Млади, образовани в Европа, въодушевени продължители на възрожденския дух и фантазии за свободна и преуспяваща България. И подготвени да служат на Родината си. Младостта им обаче не им е пречела да са дейни в бизнеса и политиката. Сред тях е и Михаил Тенев. Той е единствено на 31 години, когато застава отпред на Българската национална банка.

Михаил Тенев Хаджиколев е политик от Либералната партия (радослависти), министър на финансите, управител на разнообразни търговски и индустриални сдружения. Той е роден на 15 януари 1856 година в Казанлък в фамилията на търговец. Завършва Главното класно учебното заведение в родния си град, където учи френски, гръцки и турски език, а след това и Пловдивската гимназия. Със стипендия приключва последния гимназиален клас на комерсиалния отдел на гимназията в Женева. С финансовата помощ на ученолюбивата дружинка "Искра " учи финансово и банково дело във физико-математическия факултет на Женевския университет (1874-1877 г.).

По време на Руско-турската война (1877-1878 година прекъсва образованието си и дава своя принос за свободата на България. Преводач на 3-та гренадирска дивизия и участва на подписването на Санстефанския кротичък контракт. Награден е с медал "Свети Станислав " III степен с мечове и с орден с грамота.

След войната работи на разнообразни длъжности като служител, чиновник в Министерството на финансите и други. От 2 март 1881 година ръководи поделение за бюджета, счетоводството и контрола при Министерството на финансите, като организира промяна в бюджетната сфера и във воденето на счетоводството. През 1883 година е командирован във Франция, с цел да изследва устройството и активността на френските финансови институции.

През пролетта на 1885 година взе участие в задачата на Иван. Ев. Гешов в Белгия за изследване на белгийските банки и кредитни институции.

От 17 август 1885 до 1894 година Михаил Тенев е админ на Българска народна банка и член на Управителния съвет. Като подобен той взе участие в договарянията за подписване на първия държавен заем и за споразумяване в Лондон на изискванията по откупуване на железницата Русе-Варна.

От 4 декември 1887 година той е назначен за краткотрайно ръководещ Българска народна банка. А от 1 януари 1894 до 19 януари 1899 година към този момент е шеф на централната банка. Михаил Тенев интензивно взе участие в реорганизацията й. При неговото ръководство след 1887 година се изваждат от приложимост задграничните монети и в послание остават единствено българските банкноти и монети. Той е пореден покровител на пълноценното въвеждане на златния пример.

След напускането на банката Михаил Тенев е министър на финансите (19 януари 1899-27 ноември 1900 г.) в държавното управление на Димитър Греков и след това в първото държавно управление на Тодор Иванчов. В този интервал той реформира финансовата администрация и е основател за приемането на законите за отчетността по бюджета, за общинските предприятия и за финансовите инспектори.

След като напуща държавната работа, Михаил Тенев управлява частни търговски и индустриални сдружения. Той е ръководител и член на управителните препоръки на Българското акционерно индустриално-керамично сдружение "Изида " и на Софийската фондова борса, на Българското общозастрахователно сдружение "Орел ", на Франко-белгийската и балканска банка, на Дружеството на Съединените тютюневи заводи, на Австро-българската комерсиална камара.

От края на ноември 1928 година още веднъж взе участие в Управителния съвет на Българска народна банка като негов избирателен член, препоръчан от Управителния съвет на Софийската фондова борса.

Като спомоществовател Михаил Тенев прави обилни дарения в пари и парцели в Банкя за построяването на Военноинвалиден санаториум, на почивна станция за чиновниците в Българска народна банка, на православния храм "Св. св. Кирик и Юлита ". Дарява персоналната си библиотека и обезпечава парична поддръжка на читалища и други публични организации в родния си град Казанлък.

Михаил Тенев умира в град Банкя на 6 октомври 1943 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР