Бюлетините за предстоящите през юни предсрочни парламентарни и европейски избори

...
Бюлетините за предстоящите през юни предсрочни парламентарни и европейски избори
Коментари Харесай

ЦИК представи образците за бюлетините за изборите 2 в 1

Бюлетините за идните през юни предварителни парламентарни и европейски избори ще бъдат в разнообразни цветове. Това стана ясно от брифинг на Централната изборна комисия (ЦИК), на който бяха показани образците.

Бюлетината за националните избори ще е в зелено, а за Европейския парламент - в синьо, като и двете ще бъдат с дължина към 50 см. Целта е да се минимизира объркването измежду гласоподавателите на 9 юни.

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви, че общо 418 са претендентите за евродепутати на изборите на 9 юни. 6114 са кандидатите за Народното събрание, а 334 от претендентите вземат участие и в двата типа избори.



По думите ѝ електронните бюлетини ще наподобяват по метода, по който ще изглеждаха и на локалния избор.

В устройството за машинно гласоподаване преди самата бюлетина на първо време ще се зарежда екран, на който гласоподавателят ще може да означи дали желае да взе участие в двата избора или не. Първоначално ще се появява бюлетината за Народно заседание. След отбелязване на вота, се появява и тази за Европейския парламент.

След като приключите с гласуването, ще се зареди екран, на който ще бъдат забелязани вашите избори с бутон за удостоверение. След натискане на бутона " удостоверявам ", устройството ще печата две бюлетини от машинното гласоподаване.

В среднощ изтича срокът за подаване на изказвания за включване в изборни описи отвън страната.

Очаква се до края на седмицата ЦИК да дефинира броя на страните и местата, в които ще има секции.

Общо 30 партии и обединения са регистрирани и за двата типа избори.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР