В опит да засилят връзките си с Балканите, лидерите на

...
В опит да засилят връзките си с Балканите, лидерите на
Коментари Харесай

ЕС се среща в София с Балканите под сянката на Тръмп

В опит да засилят връзките си с Балканите, водачите на Европейския съюз (ЕС) ще вземат участие в среща на върха идната седмица, само че наподобява, че тя ще бъде засенчена от разрива с американския президент Доналд Тръмп за нуклеарната договорка с Иран, написа в собствен коментар организация France Presse, представен от БГНЕС.
Срещата на европейските водачи с шест техни балкански сътрудници в четвъртък в България идва, защото Брюксел се пробва да противодейства на възходящото съветско въздействие в района с обещания за вероятно участие в Европейски Съюз. В същото време отдръпването на Тръмп от съглашението с Иран, дружно със застрашаващите търговията нови мита, които също обтегнаха трансатлантическите връзки, ще преобладават на вечерята в сряда на водачите на Европейски Съюз в навечерието на срещата.
Въпреки цялата необходимост на опитите на Европа да избави иранската договорка, може би по този начин наречената среща на върха на Западните Балкани в София е най-малко толкоз значима за личното бъдеще на изпадналия в ужас блок. Шестте балкански страни - Албания, Босна, Косово, Македония, Черна гора и Сърбия - стават нетърпеливи да се причислят, откакто Европейски Съюз сложи преди четири години разширението в изчакване.

Европейската комисия неотдавна показа своята нова тактика за района, която има за цел да даде участие на някои страни до 2025 година - водещи в конкуренцията за присъединение са Черна гора и Сърбия - в подмяна на промени. Това ще бъде първото разширение на Европейски Съюз, откакто Brexit ще сведе Европейски Съюз до 27 страни членки през идната година.
Европейски Съюз също по този начин даде обещание да усили финансирането и да усили транспортните, електрическите и информационните връзки с Балканите. Регионалните водачи обаче предизвестиха Брюксел, че Русия, дружно с Китай и Турция, ще употребява всевъзможни признаци на оттегляне от Европейски Съюз, с цел да ускори личните си опори в района.
" Отдавна ползите на Запада и Русия пресичат тук, както по времето на Студената война, само че Русия се пробва да реализира своето въздействие в района по доста по-агресивен метод ", сподели Александър Попов от сръбския неправителствен център за регионализъм.
Въпреки това има малко предпочитание за разширението измежду доста сегашни членове на Европейски Съюз, които споделят, че блокът би трябвало да реши проблемите си, преди да стартира да пораства още веднъж. Европейски Съюз също по този начин е внимателен да одобри нови членове, преди те да разрешат разликите си, изключително в регион, който към момента е унизен от следствията от кървавото раздробяване на Югославия през 90-те години на предишния век.
Думите " участие " и " разширение " очевидно отсъстват от декларацията на срещата на върха, която също по този начин заобикаля директното оповестяване, че тя се издава взаимно от водачите на Европейски Съюз и районните ръководители, съгласно план на документа, достигнал до AFP. Също явно ще бъде отсъствието на испанския министър-председател Мариано Рахой, чиято страна, загрижена заради сепаратистките искания на своя район Каталуния, към момента не признава декларацията на Косово за самостоятелност от Сърбия през 2008 година

Освен това Русия не се загатва непосредствено, като единственото явно позоваване на Москва е задължението за взаимна работа в битката с " дезинформацията и други хибридни действия " в района. Русия усили медийното си наличие на Балканите през последните години, само че до момента не се е случвало да показва същински мускули.
Проруските претенденти не съумяха да завоюват властта в Черна гора, която предходната година се причисли към НАТО макар мощната съпротива на Москва. В Македония - заплетена в изострен спор с Гърция за името си, което към този момент отрязва вероятностите ѝ за участие - един националист, подкрепян от Москва, загуби властта от прозападния Зоран Заев.
Москва продължава да бъде дълготраен сръбски съдружник и нейните водачи постоянно посещават Москва, само че равнището на съветските вложения е малко над една двадесета от това, което идва от Европейски Съюз, въпреки около него да се подвига доста звук. Европейски Съюз е и най-големият търговски сътрудник на Сърбия, а сръбският президент Александър Вучич неведнъж декларира, че стратегическата му цел е да се причисли към Европейски Съюз, без значение от тесните връзки с Русия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР