В новите модели iPhone, представени миналата седмица, анализаторите отчитат една

...
В новите модели iPhone, представени миналата седмица, анализаторите отчитат една
Коментари Харесай

Модемните чипове - големият провал на Apple

В новите модели iPhone, показани предходната седмица, анализаторите регистрират една сериозна липса - патентован силициев чип, за чието създаване Apple е похарчила няколко години и милиарди долари.    Заповедта на основния изпълнителен шеф на Apple Тим Кук от 2018 година за планиране и създаване на модемния чип - частта, която свързва iPhone с безжичните оператори, напомня The Wall Street Journal (WSJ), докара до наемането на хиляди инженери, а главната цел беше да се прекъсне нежеланата взаимозависимост на софтуерния колос от Qualcomm - дълготраен снабдител на чипове, който господства на пазара на модеми.    Според някогашни инженери и ръководители на компанията, осведомени с плана, пречките пред завършването на чипа значително са пристигнали от самата Apple. Компанията е възнамерявала модемният чип да бъде подготвен за потребление в новите модели iPhone, само че тестванията в края на предходната година са посочили, че той е прекомерно муден и податлив към прегряване. В същото време платката му е толкоз огромна, че заема половината iPhone, което я прави неизползваема.    “Инвеститорите разчитаха, че Apple ще спести пари от личния си чип, с цел да компенсира слабото търсене на по-широкия пазар на смарт телефони. Смята се, че предходната година Apple - която не е признала обществено, че работи по план за основаване на личен модем, а още по-малко неговите дефекти, е платила над 7,2 милиарда $ на Qualcomm за чипове ”, показва WSJ и цитира свои източници, които споделят:     “Инженерните екипи, работещи по модемния чип на Apple, са забавени от механически провокации, неприятна връзка и различия сред мениджърите по отношение на разумността на опитите за планиране на чиповете, а не за закупуването им ”.    Екипите са били обособени в обособени групи в Съединени американски щати и чужбина, като са нямали световен водач. Наред с това някои мениджъри не са насърчавали инженерите да оповестяват неприятни вести за забавяния или неуспехи, което е довело до нереалистични цели и провалени крайни периоди.   

" Само тъй като Apple основава най-хубавия силиций на планетата, е неуместно да се мисли, че може да сътвори и модем ", споделя някогашният шеф на Apple за безжичните мрежи Джейдип Ранаде, който напуща компанията през 2018 година - годината, в която стартира планът. 
Други някогашни ръководители пък показват две съществени аргументи за натиска от страна на управлението. На първо място, Apple има вяра, че може да повтори триумфа на микропроцесорните чипове, които проектира за iPhone. Приемането на тези чипове усилва маржовете на облагата и усъвършенства продуктивността на милиарди устройства.     Второ, Apple желае да прекъсне връзките си с Qualcomm, против която завежда правосъдно дело през 2017 година, като главната причина за желае е надплатени лицензионни такси за патенти.    Компаниите въпреки всичко уреждат делото през 2019 година, а Apple, изправена пред приключване на предходното си съглашение с Qualcomm, предходната седмица продължава съглашението за модемни чипове до 2026 година Очаква се софтуерният колос да успее да създаде съпоставим с този на Qualcomm чип едвам в края на 2025 година, настояват осведомени с въпроса пред WSJ, само че е допустимо да има спомагателни забавяния.     Apple открива, че проектирането на микропроцесор, който всъщност съставлява дребен компютър за работа със програмен продукт, е елементарно спрямо модемните чипове. Те предават и получават безжични данни и би трябвало да дават отговор на строги стандарти за съгласуваност, с цел да обслужват безжичните оператори по света.    “Тези забавяния демонстрират, че Apple не е планувала сложността на плана ", споделя Серж Виленегер, някогашен дълготраен изпълнителен шеф на Qualcomm, който напуща компанията през 2018 година " Клетъчната мрежа е страшилище. "    

Исторически стремеж 
Стремежът на Apple да създава все по-голяма част от другите полупроводници, употребявани в нейните артикули, се простира повече от десетилетие обратно. През 2010 година компанията стартира да употребява свои лични процесорни чипове в iPhone и iPad, които ѝ оказват помощ да надмине доста от своите противници с Android, разчитащите на чипове от Qualcomm, тайванската MediaTek и други производители.    През 2020 година компанията стартира да заменя процесорните чипове на Intel, употребявани в продължение на години в компютрите Mac, със личен чип, който разрешава на преносимите компютри ѝ да работят по-бързо и да генерират по-малко топлота - усъвършенствания, спомогнали за увеличение на спадащите продажби на персоналните ѝ компютри. Чипът на Apple също по този начин икономисва на компанията сред 75 и 150 $ за всеки компютър.    Заслугата за триумфа на процесорните чипове на Apple покачва престижа на Джони Сруджи, началник на отдела за чипове в компанията, който показва: " След като представихме първия iPhone, взехме решение, че най-хубавият метод да предоставим най-хубавото преживяване на нашите клиенти е да притежаваме, създаваме и проектираме нашия силиций сами ".     Apple назовава плана си за модемен чип с кодовото име Sinope, на името на нимфата от гръцката митология, която надхитрява Зевс. Проектът стартира да се оформя през 2018 година след директивата на Кук компанията да създде свои лични безжични съставни елементи. Към оня миг връзките на Apple с Qualcomm към този момент са влошени, откакто двете компании си разменят обвинявания в неистина, кражба и монополни практики.    Но се появяват и вътрешни различия - до момента в който дългогодишният началник на отдела за безжични технологии на Apple Рубен Кабайеро поддържа партньорство с Intel, старши вицепрезидентът на отдела за хардуерни технологии Сруджи се афишира за личен чип, основан от компанията. В последна сметка Кабайеро напуща Apple през 2019 година, а доста от членовете на екипа му, осведомени с проектирането на безжични чипове, са сложени под управлението на Сруджи. Други чиновници, работещи в региона на безжичните технологии и проектирането на антени, са отделени в група за хардуерно инженерство.     

Apple, която от години притегля надарени инженери от Qualcomm, засилва напъните си през март 2019 година в посока основаването на собствен модемен чип, разкривайки нов инженерен център в Сан Диего, родния град на Qualcomm, в който открива към 1200 локални работни места. През лятото на същата година Apple придобива екипа за безжични технологии на Intel.  
След като софтуерният колос притегля в редиците си въпросните инженери от Intel и Qualcomm, ръководителите на компанията си слагат за цел модемният чип да бъде подготвен през есента на 2023 година Но малко по-късно за доста от специалистите в плана излиза наяве, че постигането на тази цел е невероятно.    Apple открива, че потреблението на грубата мощ на хиляди инженери - тактика, сполучлива за проектирането на компютърния мозък на нейните смарт телефони и преносими компютри, не е задоволително, с цел да се създаде бързо в действителност добър модемен чип.    Модемните чипове са по-сложни за разработване от процесорните, защото би трябвало да работят безпроблемно с безжичните 5G мрежи, както и с 2G, 3G и 4G, употребявани в разнообразни страни по света, всяка от които има свои лични софтуерни особености. В същото време микропроцесорите на Apple работят със софтуерни стратегии, предопределени само за нейните смарт телефони и преносими компютри.    Затова и се оказва, че ръководителите на Apple, които нямат опит с безжичните чипове, са сложили прекомерно къси периоди, които са изцяло нереалистични, споделят някогашни инженери на плана. Екипите е трябвало да основат прототипни версии на чиповете и да удостоверят, че те ще работят с многочислените безжични оператори по света, което лишава доста повече от даденото им време.   

Ръководителите схващат грешката си, откакто Apple тества своите прототипи в края на предходната година. Според осведомени с тестванията резултатите не са по никакъв начин положителни - чиповете изостават с три години от най-хубавия модем на Qualcomm, а потреблението им заплашва да направи скоростта на безжичната връзка на iPhone по-бавна от тази на съперниците му. 
Затова и компанията задрасква проектите си да ги употребява в моделите си от 2023 година, като тяхното внедряване е преместено за 2024 г.     “В последна сметка ръководителите на Apple осъзнаха, че компанията няма да реализира тази си цел, и вместо това започнаха договаряния с Qualcomm, с цел да продължат да получават модемните си чипове от тях. Лицензионната договорка на Apple с Qualcomm изтича през април 2025 година, макар че може да бъде удължена с още две години ”, показва в умозаключение WSJ.        
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР