В неделя приключи тазгодишното издание на Международния китарен фестивал GuitArt

...
В неделя приключи тазгодишното издание на Международния китарен фестивал GuitArt
Коментари Харесай

Ето победителите на GuitArt 2023


В неделя завърши тазгодишното издание на Международния китарен фестивал GuitArt Festival Plovdiv (5 до 8 октомври), в който взеха присъединяване актьори от шест страни. Пловдивската аудитория видя и чу  Марчин Дилла (Полша), Нино Д’Амико (Италия), Баба Зула (Турция), Джазта Праста Трио/Jazzta Prasta (България), Трио Мандили (Грузия), Дарко Багески (Северна Македония). В рамките на фестивала се организира и Международен конкурс по класическа китара „ GuitArt 2023 “, а награждаването се случи в последния ден в Епископската базилика на Филипопол.

Победител в тазгодишното издание на GuitArt стана надарената французойка Каси Мартин.  На второ място се подреди Сумрат Маджумдер от Индия, а третото място зае Джовани Маси (Италия).

През последните осем години Международният китарен конкурс GuitArt се наложи като влиятелно и вълнуващо събитие – мотив за горделивост, изключително за Пловдив, тъй като в Града под тепетата има най-вече китарни школи и китаристи.

„ Финалистите тази година бяха извънредно положителни и готови, което затрудни журито на фестивала “, споделиха уредниците.

Каси Мартин има богата биография зад тила си. Свирила е на голям брой фестивали по света, предлагайки разнороден репертоар от стилове, вариращи от ранна музика до модерна. Свирила е концерти с оркестър във Франция и Полша, фамозният концерт за китара и оркестър Аранхуес от Хоакин Родриго и доста други. От септември, 2022г. тя е и учител в Conservatorie de Saint-Cloud.

GuitArt Festival Plovdiv е обичайно събитие от Културния календар на Пловдив, реализира се с финансовата поддръжка на община Пловдив. Организатор е Сдружение Фюжън Уей.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР