Литературата като покана за диалог е част от идеята, която

...
Литературата като покана за диалог е част от идеята, която
Коментари Харесай

Пейките-букви гостуват в Прага

Литературата като покана за разговор е част от концепцията, която стои зад гостуването на пейките-букви в разнообразни градове по света. От 2019 година градската апаратура от пейки-букви пътешества под името " Българските букви ". До момента планът е представян в Париж, Рабат, Берлин, Пловдив, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер, Нотулн, Гент, Брезник и Сеул. По самодейност на Българския културен институт в Прага от 20 май до 7 юли пейките-букви гостуват в чешката столица, научи ДУМА от Демна Димитрова.
По време на своите " турнета " в чужбина " Скритите букви " се трансформират в същински посланици на българката лирика. Те показват историята на кирилицата и включват преведени стихотворения на 28 български поети. В престоя си в разнообразни градове пейките-букви спомагат за това хиляди хора да прочетат българска лирика на британски, немски и френски език.
Внушителен 3D мапинг, част от плана " Скритите букви " на фондация " Прочети София " бе прожектиран на фасадата на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " в навечерието на 24 май. Мапингът бе показан за повторно в София, а поканата от Столичната община за реализирането му е във връзка Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност.
Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), образният роман е отдаден на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са тези неповторими букви, чийто графичен облик отразява характерните звуци, от които е формиран езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan. Полина Герасимова подхожда с изключителна точност към реализацията на този провокационен 3D мапинг, в който всеки кадър е обособена рисунка.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР