Преди няколко години едно училище във великотърновското село Русаля буквално

...
Преди няколко години едно училище във великотърновското село Русаля буквално
Коментари Харесай

Училище във великотърновско село развива талантите на деца от социално слаби семейства

Преди няколко години едно учебно заведение във великотърновското село Русаля безусловно възкръсва от руините и през днешния ден живее нов живот. То към този момент действа като учебно заведение за изкуства и гении. Единственото у нас, което образова и развива дарбите на деца от най-бедните и уязвими групи.

 

Училището по изкуства и занаяти в Русаля съществува към този момент 10 години, с помощта на донори с огромни сърца. В момента в него учат 25 деца от предучилищния стадий до седми клас от малцинствата и от небогати фамилии.

„ Те идват от една бедна среда, която не им е осигурила никакво обучение, не са се учили на четмо и писмо и идват в една среда, където това е най-важното. И им предоставяме в действителност доста грижи, доста внимание по всеки един предмет – да наваксат всичките си пропуски. Идват огромен % от малцинствата и от време на време българският език е вторият им език “, изяснява Камелия Иванова, заместник-директор на Частно учебно заведение по изкуства и поминък „ Димитър Екимов “.

Учители и възпитаници посрещат празничния 24 май с неспокойствие и горделивост.

„ С предучилищната група сме научили писмеността, цифрите от нула до 10, можем да считаме, да събираме да изваждаме, можем да четем към този момент срички, да образуваме думички, подготвени сме за първи клас “, споделя Албена Борисова, преподавател в предучилищна група.

Шестокласниците обичат да рисуват, като постоянно основават същински шедьоври.

„ Има доста способни деца, и надарени, и с благоприятни условия “, показва Грета Генчева, преподавател по изобразяване.

Училището не прекъсва връзката със своите ученици до навършването им на пълноправие и сега се грижи за осем гимназисти, сполучливо осъществени в учебни заведения по изкуствата. А учители и ментори не престават с идеята си да дават късмет и да сбъдват фантазиите на небогати, само че даровити деца.

 

Целия репортаж вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР