Регионалният исторически музей в Пловдив кани на вдъхновяваща демонстрация на

...
Регионалният исторически музей в Пловдив кани на вдъхновяваща демонстрация на
Коментари Харесай

Демонстрация на калиграфско изкуство в Историческия музей в Пловдив

Регионалният исторически музей в Пловдив кани на вдъхновяваща проява на ръчно калиграфско изписване на 24 май в прелестната градина на Къщата музей " Христо Г. Данов ". Ще бъдат показани правилата на този тип ръкопис за Старобългарско уставно писмо и за ренесансовия шрифт Канчелареска (Cancellaresca) във разновидността му на кирилица. Желаещите може да създадат своите първи опити, като изпишат букви и думи с две разнообразни пишещи средства. За самото изписване с Уставно писмо ще получат подробни насоки от Антоанета Кисьова, иконописец и калиграф, а за шрифта Канчелареска - от Александър Динчев.
Едновременно с това ще може да прегледат и експозицията на музея, в която са показани изящни, ръчно изписани приветствени адреси и грамоти във връзка юбилея на Христо Г. Данов - уникати на калиграфското изкуство в България. В този ден входът е свободен. Калиграфското изписване ще се организира в две времеви сесии - от 11 до 13 ч. - Старобългарско уставно писмо и Канчелареска; от 14 до 16 ч. - Канчелареска.
Арт работилница " В чест на Кирил и Методий " в Къщата музей " Христо Г. Данов ", с дълготрайност 1 час, чака на 25 май деца над 6 години (с придружител). Присъстващите ще научат какво е просветка, ще се допрян до този апарат и ще схванат защо е употребен през XIX век. Ще имат опция да основат литография и още нещо... Цената е 15 лева и включва нужните материали.
Арт работилницата ще се организира в четири групи с начални часове 10, 12, 14 и 16 ч. Записване на тел: 032 629405. Капацитет на една група - 10 деца.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР