В най-близко бъдеще комарите ще бъдат първи помощници на полицаите

...
В най-близко бъдеще комарите ще бъдат първи помощници на полицаите
Коментари Харесай

Бъдеще! Комари ще залавят престъпници

В най-близко бъдеще комарите ще бъдат първи помощници на служителите на реда в залавянето на нарушителите. Те ще разкриват самоличността на причинителите до 48 часа след осъщественото закононарушение.

Когато комар ухапе нарушител, самоличността му ще може да бъде открита по ДНК от кръвта му. Тя ще бъде извлечена от кръвта на насекомото. Това обаче за момента е единствено фантазия на учените от университета Нагоя в Япония.

Учените демонстрираха по какъв начин се открива ДНК от кръв, погълната от комар до 48 часа след ухапването. Те са уверени, че в бъдеще тази техника ще може да дава задоволително доказателства, с цел да бъде наказан нарушител.

Това е казус в науката. Досега не се знаеше какъв брой време след ухапването на комар в погълнатата от него кръв ще може да се откри ДНК, което тя съдържа. Японските учени, дружно с специалисти по правосъдна медицина, са провели опит. Те са употребявали доброволци, които били ухапани от комари. След това са извлекли и нараснали хиляди пъти дребен откъс от ДНК-то, получено от погълнатата от комара кръв. Така са съумели изцяло сполучливо да разпознават вярно всеки от доброволците до два дни след ухапването.

Следващата стъпка пред учените е да открият дали е допустимо да открият тъкмо в кой миг е станало ухапването. За задачата ще се проведат още редица опити и проби.

 Престъпник

За да бъде проучването сполучливо, главен фактор е комарите да летят единствено в сектор с радиус не по-голям от няколкостотин метра. То зависи и от типа комари. Различните типове живеят от няколко месеца до две години. Въпреки това учените са уверени, че ще съумеят да приложат теорията на процедура и някой ден комарите ще оказват помощ в залавянето на злосторници.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР