В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово един от

...
В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово един от
Коментари Харесай

Емблематична църква грейна в светлина в навечерието на Възкресение

В навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово един от емблематичните великотърновски храмове „ Св. Св. Кирил и Методий “ блестна в ярка светлина от най-високата точка на Велико Търново, заяви " Труд бг ".

Строена от уста Колю Фичето, църквата е първият негов строеж, с който майсторът се титулува като архитектон.

Инициативата за осветяването на храма е на новоучреденото съдружие „ Велико Търново - историческа и духовна столица на България “ и е негов първи, пилотен план.

Това е една от многото начинания, които планираме да изпълним за великотърновци и за обичания ни град, показват от Сдружението.

Осветлението към този момент е реалност и вечер храмът може да бъде забелязан и от основната улица, и от остарелия град.

Осветителните тела и всички действия по техния монтаж (проект, симулация, трасиране, ровове, полагане на кабели, отбрани, заземяване, пилони, прожектори), бяха предоставени на експерти в ел. монтажни работи и съгласувани с Великотърновската Митрополия, настоятелството на храма и Община Велико Търново, като всички действия са изпълнени с дарения от членове на Сдружението и съидейници.

Всички осветителни тела са инсталирани на разстояние, в зелените площи към храма и няма намеси върху самата постройка.

За страдание тази черква, както и останалите градски храмове имат потребност от незабавен и сериозен ремонт и Сдружението ще работи и в тази посока, споделят още основателите.

Специално за църквата “Св. Св. Кирил и Методий към този момент има направена и входирана за координиране с НИНКН планова документи за цялостна реституция и възобновяване на двата разрушени купола, само че процедурите към момента не са приключили. Без координиране, не може да се правят никакви ремонтни действия върху постройката на храма, който е и народен монумент на културата.

Очаквайте скоро новите ни начинания, които ще бъдат в разнообразни посоки, само че всички водещи към по-доброто бъдеще на историческата и духовна столица, споделят още Сдружението.

Припомняме, че Сдружение с нестопанска цел „ Велико Търново – историческа и духовна столица на България “ беше учредено в навечерието на празника на Велико Търново 22 март. Инициативата сплотява над 20 общественици, които през годините неуморно с делата си пазят положителното име на Велико Търново и са същински посланици на града. Интересът към структурата пораства, като предпочитание да се причислят към нея към този момент декларират хора, живеещи отвън Велико Търново и даже от чужбина.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР