В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню.

...
В нашата страна картофите са основен продукт в зимното меню.
Коментари Харесай

Как да съхраним картофи през зимата

В нашата страна картофите са главен артикул в зимното меню. Независимо дали ги печем, варим или пържим нормално са на масата ни съвсем всеки ден. Затова чувалчето с картофи „ лично произвеждане ”, харизано от от родственици е скъп подарък, само че изниква тежката задача по какъв начин можем по дълго да ги съхраним.

Място за предпазване
То би трябвало да бъде изсъхнало, ветровито и мрачно място. Идеалното помещение е маза или мазе, само че малко домакини разполагат с нещо сходно. В рамките на жилището с сходни достолепия може да се похвали единствено килера. Задължително е да няма достъп на слънчева светлина, тъй като тя вреди на картофите. Под въздействието на слънчевите лъчи в тях се образува нездравословното вещество соланин, което можем да познаем по зеления цвят на кората. В подобен случай те към този момент не са годни за ястие и могат да се употребяват само за посадъчен материал.

Подготовка на картофите
Преди да приберем картофите в килера, би трябвало да ги разстелем за няколко часа на пресен въздух. Така ще се изпари непотребната мокрота, която може да провокира заболявания и изгниване по картофите.

След това картофите е належащо да се сортират. Тези, които са идеално подсушени, не доста едри и без никакви дефекти оставяме за дълъг интервал на предпазване. По-едрите картофи могат да устоят най-много доникъде на зимата, тъй като с времето в тях се образуват кухини, които осезаемо утежняват усета им. Затова тях би трябвало да употребим в по-кратък период. Накрая би трябвало да отделим всички натъртени и с тъмни петна грудки и да ги сготвим в границите на няколко дни.

Съхранение
Сортираните картофи би трябвало да прехвърлим в касетки с отвори. За да осигурим добра циркулация на въздуха не трябва да ги слагаме нито на пода, нито компактно до стената, а най-добре върху лавици.

Най-подходящата температура за предпазване на картофите е към 2-3 градуса и мокрота на въздуха не повече от 90%. При по-ниска температура грудките замръзват, а съдържащото се в тях нишесте стартира да се трансформира в захар. В разследване на това такива картофи стават сладки и безвкусни.

С влагата можем да се борим като сред редовете картофи сложим дървени стружки или пластове хартия. Важното е материала да е хигроскопичен и да попива всяко запотяване на грудките.

Внимание, соланин!
Както към този момент казахме, това е нездравословно вещество, което се образува в грудките при погрешно предпазване. От него картофите получават горчив усет и предизвикват раздразнение в гърлото. Ако наличието на соланин доста надвишава нормата, може да се стигне и до хранително отравяне. В множеството случаи резултатът е стомашно-чревно разстройство, учестено сърцетуптене и зной. При по-тежките форми на отравяне обаче може да се стигне до гадене, повръщане и нарушена бъбречна функционалност. Затова обезателно би трябвало да ревизираме картофите преди готвене. А тези от тях, които са позеленели и прокарали, да не използваме за храна.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР