В началото на месец август жегите ни притискат в ъгъла

...
В началото на месец август жегите ни притискат в ъгъла
Коментари Харесай

Най-големият производител на сладолед в Европа е... Германия!

В началото на месец август жегите ни притискат в ъгъла и единственото нещо, за което можем да мислим, е по какъв начин да се разхладим. Готови сме с наслада да заложим съвсем всичко, с цел да си осигурим няколко минутна хладина. А най-хубавият асистент в тази задача е сладоледът, който е в положение да събере всичко, което ни е развълнувало, очаровало и направило живота ни по-красив на върха на езика ни.

През 2020 година в Европейския съюз са създадени 2.9 милиарда литра сладолед, сочат данни на Евростат. В съпоставяне с миналата година спадът е с 9%. За същия интервал държавите-членки на Европейски Съюз са изнесли 232 милиона кг сладолед за трети страни на обща стойност, която възлиза на 752 милиона евро. Вносът на сладолед от страни отвън Европейски Съюз възлиза на 79 милиона кг на обща стойност 182 милиона евро. Докато количеството на вноса на сладолед отвън Европейски Съюз понижа с 4% спрямо 2019 година, износът се усили с 5%.
    Вижте тази обява в Instagram.           
Публикация, споделена от Gergana (@geris_bakery)

Германия е най-големият производител на сладолед в Европейски Съюз. През 2020 година в страната са създадени 642 милиона литра. Франция и Италия са на второ и трето място надлежно с 516 и 509 милиона литра. Освен че е най-големият производител на сладолед през 2020 година, Германия създава приблизително най-евтиния сладолед за 1,3 евро на литър. Франция пък регистрира най-високата цена от 2,2 евро за литър сладолед (данни за 2019 г.), следвана от Италия със междинна цена от 2,0 евро за литър сладолед.

България се подрежда на 18-а позиция в класацията на страните по производство на сладолед. У нас то е малко над 10 милиона литра.

Франция е главният експортьор на сладолед от Европейски Съюз с 59 милиона кг през 2020 година, следвана от Нидерландия (38 млн. кг), Германия (29 млн. кг), Италия (20 млн. кг) и Белгия (16 млн. кг). България е на 20-о място с 2.66 млн. кг сладолед, изнесени през последната година.

 
7 места за апетитен сладолед в София
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР