В началото бе словото – но в тази история словото

...
В началото бе словото – но в тази история словото
Коментари Харесай

България през 2020 година: Васил Божков – обществен враг номер едно

В началото бе словото – само че в тази история словото е на всички места! Порой от думи, който повече пречи, в сравнение с оказва помощ да разберем истината. Но колкото и думи да се изсипват, постоянно има избрани дейности, които подсказват.
Ако не беше коронавирусът, евентуално случилото се с Васил Божков щеше да е тематика номер едно на годината за България. Но даже и по този начин тази история и най-много следствията от нея занапред ще оказват въздействие върху страната ни.
Че Божков ще влезе в ролята на публичен зложелател номер едно без никак и да го желае почна да излиза наяве още в края на 2019 година. Тогава потеглиха клюки, че - една от фирмите, свързвани с Божков посредством дългогодишните му съдружници Стефан, Боян и Цветомир Найденови. Рязката реакция на избрани маргинални уеб сайтове откакто Actualno.com разгласява информацията за Efbet подсказа, че има нещо. Но какво тъкмо се разбра точно в навечерието на 2020 година, когато Цветомир Найденов почна да се появява по медиите – от по-малките към огромните малките екрани. И всякога той говореше гневно против Божков – тъй като, по думите му, Божков желал да вземе бизнеса на Найденови и ги заплашил.
В разгара на абсурда се стигна до такива небеса, че, което след това и прокуратурата одобри за правилно – в едно от 19-те обвинявания, по които Божков би трябвало да дава отговор пред българския съд. Паметен ще остане и задочният ефирен, когато за всеки деликатно слушащ станаха ясни доста неща, най-важното от които е, че очевидно не е единствено за правораздаване. Защото нито Божков искаше да изясни в този миг обстоятелства като това, че докладите на " Национална лотария " пред Търговския указател са в доста нечетим формат, нито по какъв начин от 1993 година фамилията му е сътрудник в бизнеса с Божков и чак в този момент Найденов схванал по какъв начин Божков го лъже, откакто тръгнал да му взема бизнеса. Нищо, че още 2016 година, по думите на Найденов Божков го изрекетирал – тогава Найденов не отишъл в прокуратурата, тъй като не вярвал да стане нещо. 
Обвиненията
Че работата не е единствено медиен фишек се видя ясно в края на януари, когато и " Национална
лотария ", както и в, като там действително всички значими членове на ръководството влязоха в ареста.
По това време обществено ясно стана и, че – откакто се трансформира в чест посетител по телефона на утринните блокове на bTV и Нова телевизия. Малко по-късно се разбра и къде е отишъл –, където е и до ден-днешен.
Иначе, публично основният прокурор Иван Гешев разгласи, че Васил, с европейска заповед за арест. За начало, против Божков бяха повдигнати 7 обвинявания, по-късно през годината бяха увеличени до 19, в това число за ощетяване на държавния бюджет със 700 млн. лв., само че в началото от прокуратурата – след това това число беше повишено. Освен това – обвинявания за ликвидиране и опит за ликвидиране, като първо основният прокурор Иван Гешев насочи вниманието към остарелия случай със брачна половинка на Весела Лечева –, както и още трима души, за които обществено. Предположенията обаче са, че става въпрос за Алексей Петров и, който беше убит преди 8 години в центъра на София.
Прокуратурата направи и нещо, което към този момент може да се каже, че е жанр на държание - от диалози сред Божков и семейство Найденови, с цел да потвърди пред обществото кой кого рекетира.
Самият Божков първо разяснява, че ще се изправи пред българския съд, само че бързо смени плочата – че, че в случай че се върне, ще бъде тикнат в ареста и там ще стои дълго време, с цел да бъде пречупен. Иван Гешев пък с подигравателен звук отвърна, че Божков няма от какво да се опасява –. Но Божков си остана в ОАЕ, откъдето поде акция против ръководещите и прокуратурата, като с поредност изказвания, които ще разгледаме по-нататък, провокира съществени подозрения вид " какво още " отвън неговата недосегаема за дълги години личност.
Защитата
Основната линия на отбрана на Божков беше следната – че е бил рекетиран и заставен от властта в лицето на Бойко Борисов и Делян Пеевски да си заплаща за опцията да прави
хазартен бизнес. И то не просто да заплаща подкупи, само че да заплаща законно – през Закона за хазарта. Версията на Божков – освен това оповестена като, е, че през 2014 година " бандит от Опозиционната тайфа " изискал хазарта да се полза с 15% върху оборота, което, съгласно Божков, щяло да затвори " Национална лотария ". В комикса този бандит е нарисуван с лицето на Георги Кадиев. Но " Главатаря " (нарисуван е Бойко Борисов) споделил, че ще оправи нещата. Показани са още към този момент някогашният финансов министър Владислав Горанов и ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Менда Стоянова. Твърдението на Божков в комикса е, че Стоянова написала в Закона за хазарта да се събира 20% такса при хазартни игри, в които с цел да участваш се събира такса и комисионна, като 20-те % са върху приходите единствено от таксите и комисионните т.е. надалеч по-малко пари от 15% върху целия оборот, с което се извършва заръката на " Главатаря ".
Почти месец по-рано Божков разгласява и по какъв начин е вървял законотворческия развой, като уточни от всяко едно от съвещанията на Народното събрание и надлежно кой какво предлага през есента на 2014 година. За Менда Стоянова обаче законът не бил никак двузначен.
Защо обаче откакто сякаш схемата работела добре и за двете страни, се стигнало до общественото ѝ задраскване?, тъй като огромна чешка компания се заинтересувала от " Национална
лотария ", в евентуална договорка за 1 милиарда лв.. Ако договорката станела факт, то нямало по какъв начин корупционната скица да съществува, тъй като чехите са огромен външен състезател и при опит за напън незабавно биха отнесли нещата на интернационално равнище.
Божков продължи с контраатаката, като разгласява собствен, с който да покаже, че приказва истината за топлите си връзки с властта поради хазартния си бизнес. В чата има диалога за " скъпи инструкции " към член на Държавната комисия по
хазарта, както и за ревизия, която " саботира " Божков. Горанов избра да замълчи с оправданието, че към този момент един път по тематиката " хазартен бизнес на Божков " и бил подготвен да понесе отговорност, в случай че Божков си потвърди обвиняванията. При престъпно закононарушение обаче доказателства търси и събира прокуратурата – а основният прокурор обществено съобщи, че, само че публично, от което не последва нищо. Само че елементарна инспекция на обществени за събития, случили се директно след показаните от Божков диалози с Горанов, сподели доста съмнителни неща – да вземем за пример 3 решения, облагодетелстващи " Национална лотария " и Efbet на говорещия за Божков като за безспорен нарушител на всички места, където може, негов някогашен съучастник Цветомир Найденов.
За протокола – като финансов министър за спазването на Закона за
хазарта, а точно поради неспазването му страната потегли да си търси пропуснати 700 млн. лв. даъци. Интересно кой я носи тази отговорност, като Държавната комисия на хазарта беше директно подчинена на финансовото министерство?! И пред Народното събрание по какъв начин са проверявани докладите от хазартния бизнес на Божков през годините, че да бъдат пропуснати 700 млн. лв.! Бойко Борисов също изигра несъответстваща роля: " ". Ние пък не можахме да си отговорим на въпроса за какво Владислав Горанов не беше съден?! Щом не можеш да схванеш, че 700 млн. лв. ти липсват, що за финансов министър си – несръчен или подкупен? В България – очевидно почтен!
На този декор изказванието на Божков, че платил непосредствено си остана също в рубрика " инспекции " от прокуратурата, без особена гласност какво тъкмо откри въпросната инспекция. пък мина в режим " кълна се ", че не е взел и лев от Божков. обаче Божков сподели следното: " Имам подготвеност да дава на прокуратурата цялостни свидетелски показания за упоменатите събития, подкрепени от материални доказателства, в това число документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, фотоси и свидетелски показания ". И извади на бял свят ролята на персоналния пиар на Борисов Севделина Арнаудова, потвърждавайки, че тя била медиатор, на което Арнаудова реагира мъчително, с пояснения във Фейсбук по какъв начин Божков в действителност я притиска преднамерено, само че пък от думите ѝ стана ясно, че " член на нейното семейство " до неотдавна му бил чиновник - забавно по тази линия по какъв начин тъкмо са се развивали връзките?! А бързо стана ясно и, че през 2019 година Арнаудова си купила къща за 1 млн. лв. – същински! Обяснението на Бойко Борисов – Божков харесвал Арнаудова, по тази причина по този начин говорел – един тип отпратка що за човек е олигарха поради едно от обвиняванията против него, това за опит за обезчестяване.
Друга линия, която Божков начерта, сочи към Кирил Домусчиев и Нова телевизия., че откакто Домусчиев взел Нова Броудкастинг груп, изискал 20 млн. лв. годишно от " Национална
лотария ", с цел да продължи хазартния бизнес на Божков да съществува – по предписание на Бойко Борисов и Владислав Горанов., че още преди да вземе Нова телевизия, Божков плащал по-големи на малкия екран за реклама и ПР по-големи суми. Само че с Нова Броудкастинг груп отпреди Домусчиев да я вземе и откакто я взе, в които се вижда по какъв начин от 8,176 млн. лв. цената за реклама на хазартния бизнес на Божков става 20 млн. лв. – към този момент остава въпросът дали това са единствените контракти, откогато " Национална лотария " работи с Нова Броудкастинг груп?
Знаково прозвуча оценката на президента Румен Радев, че. Самият Радев обаче влезе в открита война с прокуратурата поради оповестени СРС по отношение на инспекция по какъв начин жена му Десислава е назначена за ПР на Военновъздушни сили до момента в който той беше техен пълководец, а и поради обвиняванията против неговите съветници Пламен Узунов и Илия Милушев, които доведоха до невиждано влизане на Специализираната прокуратура в президентството и сложиха началото на бурните летни митинги с искане за оставките на основния прокурор Иван Гешев и премиера Бойко Борисов. Тези митинги не избухнаха единствено поради тази акция – да не забравяме обществено публикуваните записи и фотоси на Бойко Борисов, само че особено в подтекста на историята с Васил Божков изключително показателно е за забавни контакти с него, освен това обществено – след отговори на журналистически въпроси, в които очевидно се заплете –!
Отговорът на прокуратурата беше още веднъж с – по какъв начин Божков приказва с създателя на " Фрогнюз " Огнян Стефанов и с някогашния към този момент народен представител от Българска социалистическа партия Александър Паунов, като показно по какъв начин Божков пали митингите против държавното обвиняване и властта. Само че " Биволъ " изрази подозрение, че тези записи са манипулирани – и за следващ път остана провесен въпросът по какъв начин прокуратурата си разрешава да разгласява доказателства по течащи каузи, освен това доказателства, за които подтекстът не е обяснен изцяло!
Как по този начин Божков съумя да избяга?
Покрай цялата сага с обществени престрелки, настрана остана въпросът за какво Божков съумя да напусне България преди прокуратурата да го подхване? По-точно – дали не стигна до Дубай, тъй като страната ни години наред му е била като майка? Конкретно –, само че имал ли е право на подобен? Той го е получил като член на УС на сдружението Български съюз за физическа просвета и спорт. Въпросът е дали тези дейности попадат в хипотезата на член 5, точка 12 от Наредбата за изискванията и реда за издаване на дипломатически и служебни паспорти: " Членове на управленията на националните браншови организации, сдружения и федерации " т.е. дали Българският съюз за физическа просвета и спорт се смятат за такава организация, съдружие или федерация. Спортното министерство споделя, че съюзът не е " в патримониума му ", а е независимо юридическо лице, само че показва мнение още през 2016 година, че нямало спънка за издаване на паспортите.
Имаше и, след обществени пояснения по какъв начин няма данни Божков да е употребявал тъкмо него, с цел да стигне до ОАЕ – на външния ни министър Екатерина Захариева, на заместника ѝ Георг Георгиев. В цялата работа следващата трагикомична веселба беше по какъв начин, че Божков не можело да има подобен паспорт, единствено че 10 години очевидно е можело! Както нормално в България – отговорни няма!
В сагата с опитите Божков да бъде върнат в България най-интересната история се оказа тази с. Официално то се случи поради ковид, само че с уточнението, че България подари 32 тона храни на ОАЕ, освен това персонално ги ескортира тогавашният министър на стопанската система Емил Караниколов, който няколко месеца по-късно си потегли от държавното управление поради говоренето, че е един от хората на Делян Пеевски в кабинета, а ние получихме 12 тона фурми и 3 тона медицински консумативи. Защо е такава разликата – спекулациите са, че с топлите връзки на Делян Пеевски е юридически опит Божков да бъде върнат. Фактите – Божков още си е в Дубай.
Законът на
хазарта
На фона на изказванията на Божков за
хазарта, доста стремително бяха признати промени в Закона за хазарта – освен това процесът стартира още преди олигархът публично да бъде подгонен от прокуратурата, което ускори подозренията, че " всичко е поради парите ", както се пее в именитата ария на Meja.

Главно настоящо лице тук – водачът на НФСБ. Преди две години той беше в същата роля, единствено че този път я изигра до сполучлив край. За разлика оттогава, бързо стана ясно, че в този момент ще се получи – тъй като, въпреки да не го стори шумно.
Че от законодателна позиция самодейността на Симеонов миришеше на чиста национализация жанр 1945 година сподели и държанието на депутата от ГЕРБ и. Естествено, това не значеше нищо за крайния резултат на процедура –. На Божков не помогнаха нито, нито сякаш надалеч на Владислав Горанов, в който най-важно беше предлагането да не се лишават настоящи лицензи в интерес на страната, което пък беше основата на законопроекта на Симеонов. Горанов искаше единствено повече пари (за държавата), единствено че в последна сметка стана - национализация. Стана скандално - с, единствено че отново си мина по познатата българска реалност – и какво от това?!
Директните последици –, които се оказаха обвързани като разпространители на талоните на " Национална
лотария ", както и за тези, които имаха облаги от тези талони, само че още не ги бяха получили преди смяната на закона. – един от знаковите бизнеси на Пеевски. А да се занимава с измененията в Закона за хазарта и дали такава национализация е срещу Конституцията.
Друго съществено следствие се оказа ориста на ФК " Левски ". Божков беше притежател на клуба и надлежно финансово там всичко се срина. Чрез " Левски " олигархът се подигра на Бойко Борисов и по още една линия – като му трансферира акциите на синия клуб. Това стана обществено, а ги занесе персонално в Министерския съвет. Разбира се, Борисов не ги взе и в последна сметка Наско Сираков пое юздите на сините, които са в дъното на класирането на Първа лига, само че най-малко " Щрабаг " малко преди Коледа им стана общоприет спонсор и това дава вяра за по-добри дни за тях.
Оттук-нататък - накъде?
Много мъчно е да се каже какво ще има да става поради историята с различен дезертьор – Цветан Василев. Но Божков не е Василев – Божков има напълно друга известност.
Интересно ще е дали ще се трансформира в нещо значимо. Той публично, само че самият Божков реши да не се прави на политик в този миг, въпреки че беше оповестил нарочна конференция и опция да му се задават въпроси – само че я анулира в последния миг. От това, което до момента приказва като политик, за мощен популизъм – пази позиции, които доста се харесват на болшинството в България. Само че въпросът е може ли да си извърши обещанията – 30 години опит от Прехода споделят друго! А и не звучи никак безапелационно тогава, когато те подгонят крепко довчерашните ти приятелки – поради парите и властта!
Колкото до парите – несъмнено Божков досега печели в съда. Още през лятото беше анулирано решението да бъде взет, а през есента върху имущество на олигарха и върху хазартния му бизнес. Засега приказваме за първа инстанция, само че развиването е показателно.
В началото на месец май, когато Васил Божков стартира с обществените удари против властта, Валери Симеонов съобщи следното: " ". Божков  пък сподели следното в средата на август: " ". Та кое Ви наподобява по-вероятно да стане към днешна дата?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР