БНБ не вижда непосредствен проблем, а потенциален риск, свързан с

...
БНБ не вижда непосредствен проблем, а потенциален риск, свързан с
Коментари Харесай

Радев: Не проблем, а потенциален риск с ипотечното кредитиране

БНБ не вижда непосреден проблем, а евентуален риск, обвързван с ипотечното кредитиране. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция шефът на централната банка Димитър Радев.

По думите му " в всеобщия случай и в кратковременен проект кредитополучателите няма да бъдат съществено наранени от измененията ".



Димитър съобщи още, че в подхванатите ограничения все още няма избрани наложителни равнища, само че такива могат да се дефинират, в случай че се наложи.

В началото на седмицата Българска народна банка разгласи, че изисква комерсиалните банки и клоновете, извършващи активност в страната, да наблюдават и рапортуват за най-малко шест индикатора при разпределяне и предоговаряне на заеми, обезпечени с жилищни парцели. 

Показателите включват спазване на съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при разпределяне, съответствие сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при разпределяне, оптималния период по контракта за заем и други



Банковият бранш приема препоръчаните от Българската национална банка ограничения, засягащи ипотечното кредитиране, като ще се съобрази с тяхното използване. И все още в моделите за оценка на кредитоспособността са включени детайли, свързани с индикаторите, посочени от Българска народна банка.

Това обявиха от Асоциацията на банките в България в отговор на питане на Българска телеграфна агенция.

В позицията от АББ означават още, че банковата система у нас се характеризира с високи равнища на финансова адекватност и ликвидност, които са над междинните за Европейски Съюз, тя е прецизно контролирана и съблюдава всички регулаторни условия.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР