В момента в Република Македония тече антибългарска истерия, което показва,

...
В момента в Република Македония тече антибългарска истерия, което показва,
Коментари Харесай

Македонизмът е и психическо отклонение

„ В момента в Република Македония тече антибългарска нервност, което демонстрира, че македонизмът е освен идеология, само че и психическо отклоняване

Добре се знае, че омразата ражда ответна негативна реакция. Там би трябвало да си дадат сметка, че това не е методът “. Това сподели пред БНР историкът от Българска академия на науките Войн Божинов. 

Според него самочувствието на РСМ идва от политическата класа, възпитавана в социалистическа Югославия, и от събитието, че зад страната стоят солидни европейски страни. 

„ Държава като Германия е извънредно време да каже каква позиция взема, и то ясно - дали стои зад членка на Европейския съюз или зад страна, която е кандидатка за Европейския съюз... Германия има явни политически и стопански ползи на Балканите. Разширяването на Европейски Съюз значи разширение на немското въздействие в нашия район “. 

Срещата на Бучковски с Корнелия Нинова беше доста забавна, тъй като очевидно скопската страна е желала да сондира проектите на най-голямата опозиционна партия.

 Нашата дипломация би трябвало да има извънредно рафинирани способи на действие - от една страна да защитим националните си ползи, а от друга - да покажем, че РСМ има място в нашето европейско семейство, с цел да не стартират в нея деструктивни процеси, които могат да доведат до нейното раздробяване. 

Нашият общоприет интерес е РСМ да съществува като независима и самостоятелна страна, защото нейното съществуване върху картата прекъсва сухоземната връзка сред сърби и гърци, което е от голям интерес за нас, тъй като това е граница, която преди постоянно е задушавала България “. 

По думите на Войн Божинов новоизбраният американски президент Джо Байдън няма да е водеща фигура във външната политика.

„ Евентуално закъснение на евроинтеграционните процеси в РСМ ще повлече съществени въпроси ", сподели още историкът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР