В момента ситуацията е много динамична, коментира за ФАКТИ икономистът

...
В момента ситуацията е много динамична, коментира за ФАКТИ икономистът
Коментари Харесай

Румен Гълъбинов за ФАКТИ: Природният газ скочи с 11% в Европа, след като Берлин спря Северен поток-2

" В момента обстановката е доста динамична ", разяснява за ФАКТИ икономистът Румен Гълъбинов.

" Вчера петролът вид Брент се увеличи до 97.66 $ за барел, което е 7 годишен връх. Днес към този момент е 98.10. Експертите предвиждат, че още в края на седмицата може да мине равнищата от 100 $ за барел. Прогнозите са, че промяна надолу няма да има ", сподели още Гълъбинов.

" Петролът и газът са свързани, тъй че ще чакаме покачване и на тази суровина. В Европа цените на природния газ скочиха с 11% - до 80.58 евро за мегаватчас, откакто Германия спря газопровода " Северен поток 2 ". Ако всичко това продължи дълготрайно, ще докара стагфлация в слабите стопански системи на Европейския съюз ", изясни икономистът.

" При тези равнища на цените може да се чака и повишаване на азерския газ. Политиката на настоящето държавно управление може да е с висока добавена стойност, само че единствено в случай че се прави добре, счита Гълъбинов.

" В противоположен случай поевтиняването на силата нито ще е скоро, нито доста, особенно след мораториума. Следващите няколко седмици ще са основни " приключи икономистът.

Записа: Сребрина ГАДЖЕВА
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР