Съществува опасност държавата и общините да загубят голяма част от

...
Съществува опасност държавата и общините да загубят голяма част от
Коментари Харесай

Вяра Тодева: Преместването на Паметника на Съветската армия беше правилното решение

„ Съществува заплаха страната и общините да изгубят огромна част от своите парцели “, сподели в студиото на „ Лице в лице “ по bTV Вяра Тодева, някогашен регионален шеф на София-град.

 

Според нея това е резултат на отпадането на мораториума върху придобиване по отминалост на държавни и общински парцели. Той беше в действие в продължение на 16 години – от 2006 година до 2022 година

 

„ Това става с обстоятелствени инспекции. Едно лице вижда един парцел. Обследва го. Установява, че няма информация на кого е. Прави обстоятелствена инспекция и се снабдява с констативен нотариален акт “, разяснява юристът.

 

„ Тези констативни нотариални актове се вършат от нотариуси, откакто е открито, че парцелът 10 години е владян от лице. Това нормално става с трима очевидци. Водят се трима души, които споделят, че лицето е държател на парцела “, изясни Тодева.

 

„ По мое време имаше доста такива случаи. Последният парцел, който се опитахме да спасим, беше 22 декара до летището. Оказа се, че там има царски декрет, но едно лице си е заградило парцела. Лицето е получило информация, че този парцел не е на частни лица и се снабдява с констативен нотариален акт. Дори и регионалният шеф да издаде уверение, че парцелът е държавен, това не стопира нотариусите, защото отпадна мораториумът “, разяснява още някогашният регионален шеф.

 

Парламентът би трябвало да откри решение, тъй като след отпадането на мораториума това се оформи като сериозен проблем, безапелационна е тя.

 

Според нея промяната ѝ като регионален шеф е рутинна, защото всяка нова изпълнителна власт може да сменя регионални шефове. Тодева ще бъде претендент за депутат от ПП-ДБ и ще бъде в листите на 23 и 24 МИР-София.

 

По време на нейния мандат стартира премахването на Паметника на Съветската войска.

 

„ Преместването беше вярното решение. Постарахме се напълно да спазим законодателството при премахването на Паметника на Съветската войска. Смея да настоявам, че сме спазили буквата на закона. Вървяхме по пътя на осъществяване на решението, което е взето от Столичния общински съвет предходната година “, изясни тя.

 

Бившият регионален шеф уточни, че обследването на паметника е посочило, че е рисков и би трябвало да бъде реставриран, откакто бъде изместен.

 

„ Преместването на Паметника на Съветската войска беше вярното решение. Няма причина шпаги на непозната войска да бъдат в центъра на столицата “, добави Вяра Тодева.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР