В момент, когато САЩ и Китай се готвят за нова

...
В момент, когато САЩ и Китай се готвят за нова
Коментари Харесай

Ще стане ли Китай следващият хегемон на света?

В миг, когато Съединени американски щати и Китай се готвят за нова комерсиална борба, множеството икономисти считат, че в дълготраен проект азиатската страна ще се трансформира в преобладаваща икономическа мощ, каквото и да се случи в кратковременен проект.

С четири пъти по-голямо население от Съединени американски щати, решен да навакса изоставането си след вековете на софтуерна застоялост, Китай е предназначен да се трансформира в хегемонна икономическа мощ в света.

Това обаче не е несъмнено. Много икономисти, в това число редица специалисти, които считат, че колосалният ресурс от работна мощ дава на страната уверено преимущество, се притесняват също, че роботите и изкуственият разсъдък ще заличат огромна част от работни места. Това ще усили свободното време на огромна част от популацията, написа професорът от Харвардския университет Кенет Рогоф в публикация, оповестена от френското икономическо издание Les Echos.

Кой ще победи в идните 100 години – китайската работна мощ или роботите? Ако роботите и изкуственият разсъдък се трансфорат в мотори на производството, дали голямото население, чийто достъп до интернет и информация китайските ръководители желаят да управляват, няма да се окаже задължение за Китай. Бързото застаряване на популацията единствено ускорява това предизвикателство.

Нарастващото значение на автоматизацията, която подкопава преимуществото на работната мощ в региона на индустриалното произвеждане и опциите й да играе водеща роля в софтуерния напредък, ще бъде решителен фактор. Настоящата наклонност за концентриране на власт в ръцете на централното държавно управление за сметка на частния бранш може да се трансформира в спирачка за Китай в миг, когато международната стопанска система доближава нов етап на развиване.

Възможността страната да не успее да задмине Съединени американски щати като водеща международна мощ е противоположната страна на медала на софтуерното развиване и задълбочаването на неравенството. Всички на Запад се тормозят за бъдещето на работните места, само че този проблем е по-остър за китайския модел на развиване, в сравнение с за американския.

Съединени американски щати би трябвало да разрешат казуса с преразпределението на благосъстоянията вътре в страната поради концентрацията на нови хрумвания и нови технологии в стеснен брой компании. Но Китай е изправен пред спомагателен проблем – по какъв начин да резервира и да затвърди позицията си на суперсила, разчитаща на износа, в ерата на роботиката?

Малко е евентуално блъфовете и гръмката изразителност на президента Тръмп да доведат до огромно връщане на работни места в американската промишленост. Те обаче имат нужния капацитет да разширят индустриалната база и може би работните места.

Днешните високотехнологични компании създават доста повече с доста по-малко чиновници. Роботите и изкуственият разсъдък не засягат единствено бранша на промишленото произвеждане и колите, които скоро ще са без водач. Роботите-гледачи, финансови и правни съветници са единствено върха на айсберга на разтърсванията, които технологиите ще провокират в бранша на услугите.

Нарастването на икономическата мощ на Китай е действителност и невижданият му триумф не се дължи единствено на размера на популацията. Индия, която има подобен брой поданици (1,3 млрд.), за момента е надалеч обратно. Трябва да се признае подвигът, който китайските ръководители реализираха, като разрешиха на милиони китайци да излязат от бедността.

Бързият напредък на Китай се дължи главно на наваксването на изоставането в региона на технологиите и на вложенията. За разлика от Съюз на съветските социалистически републики Китай заложи съществено на нововъведенията – китайските компании са измежду водещите в идващото потомство мобилни телефонни мрежи (5G) и потенциалът на страната в региона на кибер войните конкурира този на Съединени американски щати.

Но да си съперник в региона на нововъведенията не е същото като да създаваш нововъведения. Напредъкът на Китай значително се дължи на възприемането на западни техники и от време на време на копирането на някои изобретения. Тръмп не е първият американски президент, който се оплаква, и има учредения за това, макар че започването на комерсиална война не може да бъде решение.

В стопанската система на XXI век други фактори като правовата страна, съществуването на енергийни източници и на обработваеми земи и достъпа до питейна вода играят все по-решаваща роля. Китай следва личния си път и може да покаже, че централизирана система е в положение да докара до по-голямо и бързо развиване, в сравнение с някой си е представял. Но световното предимство на Китай надалеч не е толкоз несъмнено, колкото настояват някои специалисти.

Съединени американски щати също са изправени пред големи провокации. Те би трябвало да задържат софтуерното си преимущество, като в това време предотвратят прекомерно огромна централизация на благосъстояние и власт. Хегемонната позиция не значи безусловно да си най-голямата страна в света, тъй като в случай че беше по този начин, Англия в никакъв случай нямаше да доминира над огромна част от света, както го правеше повече от един век.

Китай може да се трансформира в водач в цифровата област в бъдеще, в случай че Съединени американски щати изгубят преимуществото си, само че няма да стане огромната преобладаваща мощ единствено поради популацията си. Напротив, ерата на роботиката и изкуствения разсъдък могат да трансформират разпоредбите на играта в борбата за международна надмощие.

Материалът е оповестен в klassa.bg в съдействие с Project Syndicate.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР