В много отношения тази космическа мисия е историческа. За първи

...
В много отношения тази космическа мисия е историческа. За първи
Коментари Харесай

Четиримата от „Inspiration 4“: тази космическа мисия пише история

В доста връзки тази галактическа задача е историческа. За първи път в историята на човечеството се прави пилотиран полет в Космоса без професионални астронавти на борда. Четиримата пасажери са най-обикновени хора, които изхвърчат сами в Космоса.

Набрани посредством конкурс

Сред екипажа за първи път има и негър: 51-годишната Шан Проктър е професорка по геология и е спечелила мястото си в задачата посредством конкурс. Цели два пъти тя е кандидатствала в НАСА за астронавтка, и два пъти е била отхвърляна. " Важно е човек да не се предава и да покаже устойчивост и решителност ", сподели тя пред СиЕнЕн по този мотив. Друга от участниците в задачата " Inspiration 4 " е най-младата американка, летяла в миналото в Космоса: 29-годишната Хейли Арсеноу е асистент-лекарка в една болница. Като дете тя се е преборила с рак на костите, и когато е станало ясно, че ще лети в Космоса, се е обадила на ортопеда си, с цел да му каже следното: „ Можеш умерено да запишеш в автобиографията си, че си извел изкуствена протеза в Космоса ". Арсеноу е и първият човек с изкуствена протеза, летял в Космоса. Третото място на борда на галактическата капсула беше извоювано от Кристофър Семброски. Той е 41-годишен деец и инженер.

Скъпо наслаждение: полетът коства 200 милиона $

Разходите заплаща четвъртият човек на борда: предприемачът и милиардер Джаред Исакман. Точната сума не е известна, само че специалисти правят оценка разноските на към 200 милиона $. Но не парите са най-важното за Исакман: „ Трябва да отворим вратата за последващи такива задачи ", сподели той също за СиЕнЕн. Богаташът желае Космосът да бъде наличен за всички хора, а освен за милиардери като него. И в този смисъл сегашната 3-дневна задача в Космоса би трябвало да постави основите за това, споделя Исакман.

Но има и критици, измежду които е да вземем за пример сенатор Бърни Сандърс, които считат, че милиардите за галактически туризъм биха могли да бъдат по-разумно изхарчени тук, на Земята. Те обръщат внимание и на това, че ракетите изразходват голямо количество гориво, чието произвеждане пък гълтам доста ток. Космическите компании като Virgin Galactic, Blue Origins и Space X обаче настояват, че тези полети имат научно-изследователски цели. Така да вземем за пример членовете на екипажа на " Inspiration 4 " ще проведат през трите дни на полета медицински проби, като да вземем за пример взимане на кръв и разбор на микробиоми. Освен това SpaceX, съгласно информация на самата частна компания, работи в тясно съдействие с НАСА.

Тоалетна с панорама

През трите дни на полета си, капсулата " Dragon " ще се движи със скорост 30 хиляди километра в час, като на всеки 90 минути ще прави по една цялостна обиколка към Земята. Четиримата от " Inspiration 4 " ще прекарат освен повече време в Космоса, само че и летят по-високо както от предходните галактически туристи – милиардерите Джеф Безос и Ричард Брансън, по този начин и от интернационалната галактическа станция (МКС). Освен това капсулата разполага с баня без аналог в света – транспарантен купол над тоалетната паница обезпечава на четиримата галактически туристи панорама на 360 градуса. След три дни в околоземна орбита капсулата би трябвало да се приземи край крайбрежията на Флорида.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР