Репродукция на ръкописа на Петър Богдан За древността на бащината

...
Репродукция на ръкописа на Петър Богдан За древността на бащината
Коментари Харесай

Представиха репродукцията на ръкописа За древността на бащината земя и за българските дела

Репродукция на ръкописа на Петър Богдан " За древността на бащината земя и за българските каузи ", който е първият исторически етюд, отдаден на България беше представен в Гербовата зала на президентската институция. 

Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и приключен към 1667 година, е един от най-ценните български писмени монументи.

В рамките на 200 страници, ръкописът преглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да активизира поддръжка в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско господство, осведомят от прессекретариата.

Дълго време в научните среди се счита, че трактатът е изгубен във времето и до нас не е достигнал негов образец. През 70-те години на предишния век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран дубликат в библиотеката на Ватикана.

Единственият, прочут досега образец, е издирен от проф. доктор Лилия Илиева през 2017 година Той е част от богатата сбирка на маркиз Кампори, завещана на Библиотека " Естенси Университария " в гр. Модена, където се съхранява от 1887 година до през днешния ден.

България получава историческия труд като подаяние по самодейност на президента и със съдействието на държавните управляващи в Италианската република, на управлението на Галерии " Естенси " и на община Модена.

Петър Богдан е неоспорим феномен на своето време, сподели президентът по време на представянето на репродукция на ръкописа на Петър Богдан.

Днес с изключително неспокойствие се допираме до делото на Петър Богдан, уточни президентът, представен от Българска телеграфна агенция. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР