Наднорменото тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с натрупване

...
Наднорменото тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с натрупване
Коментари Харесай

Д-р Ралица Пенчева : Наднорменото тегло е “новата пандемия”

Наднорменото тегло и затлъстяването са хронични положения, свързани с струпване на изключително количество мастна тъкан в разнообразни елементи на тялото – подкожно, в коремната празнина, към вътрешните органи. Това води след себе си до  сериозен риск за здравето на хората. Наднорменото тегло усилва риска от артериална хипертония, сърдечносъдови болести, захарен диабет, някои типове злокачествени болести, ставни болести и други.

Наднорменото тегло се дефинира като завишаване на Индекса на телесна маса над 25 единици.

Снимка: Pixabay

В международен мащаб над 40% от популацията над 18 години е с наднормено  тегло, като тази наклонност непрестанно нараства. За страдание този проблем е налице и измежду децата, и подрастващите. Според данните едно на всеки пет деца е с нараснало телесно тегло. Повече за казуса споделя пред Novini.bg лекар Ралица Пенчева, кардиолог в УМБАЛ " Св. Екатерина ".

Как непотребните килограми утежняват здравето на хората?

Повишеното телесно тегло води до значими медицински последици, засягащи всички органи и системи. Уврежда се дихателната система  - нараснала е честотата на бронхиалната астма, обструктивната сънна апнея. При затлъстелите хора се визира и неврологичната система, в това число има нараснал риск от развиване на мозъчен инсулт. Наблюдават се бъбречни увреждания. Срещат се увреждания на храносмилателния тракт, развива се стеатохепатит, жлъчни камъни, покачва се рискът от карцином на дебелото черво. При наднормено тегло настъпват мускуло-скелетни увреждания, покачват се ставните болести. Не са за подценяване и  голям брой ендокринни последствия, най-важни от които са влечение към захарен диабет вид 2, настъпване на несвоевременен пубертет и други съществени увреждания.

Какво е мястото на наднорменото тегло във връзка с сърдечносъдовия риск?

Наднорменото тегло съставлява „ международна зараза “ като е в директна взаимозависимост с повишаване броя на хората със сърдечносъдови болести. Пациентите с обезитас в множеството случаи са със повишени равнища на общия холестерол, LDL (лош) холестерол, триглицериди, както и ниски нива  на HDL (добър) холестерол, което е причина за развиване на атеросклероза. Атеросклерозата със своите локализирани или дифузни мастни отлагания в съдовите стени води до тяхното задебеляване и нарушава еластичността им. Нарастването на атеросклеротичната плака води до формиране на притеснение по коронарните артерии и нарушено пропускане на кръвен ток, в началото при нараснали кислородни потребности, т.е. при физически старания, а при последващото развиване на атеросклерозата, и в положение на покой. Клинично се показва с разнообразни форми на исхемична болест на сърцето. Дестабилизирането и разязвяването на атеросклеротичните плаки води до до отчасти или цялостно задръстване на съда -  инфаркт на миокарда. Тоест наднормено телесно тегло и затлъстяването са рисков фактор  за развиване на атеросклероза и всички нейни последици. Наднорменото тегло се свързва и с появата  на захарен диабет вид 2, а също така  е в основата на някои от аргументите за високо артериално налягане, които сами по себе си също са рискови фактори за исхемична болест на сърцето. 

Какви са аргументи за наднорменото тегло в детска възраст?

Генетичната предразположеност, незадоволителната физическа интензивност, нездравословното хранене и психическите фактори имат значима роля за  повишението на килограмите  при децата. Деца, чиито родители са с наднормено тегло или шишкавина, е по-вероятно също да са с наднормено тегло. Все отново главен фактор за наднорменото тегло в детска възраст е композиция сред прекалено хранене и лимитирано придвижване. Бонбони, сладки десерти, бързите полуфабрикати  и газираните питиета са измежду главните причинители на нараснало тегло в детска възраст.   Замразени пици, солени снаксове, консервирана паста и други бързи храни способстват за нездравословното трупане на килограми.

Недостатъчната физическа интензивност е другият главен фактор, който води до наднормено тегло и затлъстяване в детска възраст. Известно е, че физическата активност  изразходва калории и оказва помощ да поддържаме обикновено тегло. Насърчаването от страна на родителите, е значим фактор за поддържане на физическа интензивност и развиване на спортна просвета при децата. Сериозен проблем у нас са и многото часове, които децата прекарват пред екран. България е преди всичко в Европейски Съюз по обездвижване при децата от 6 до 9 години.  Оказва се че те прекарват повече от три часа и половина дневно пред екрана. Деца, които са под стрес или са депресирани, постоянно имат податливост да прекаляват с храната, с цел да могат да се оправят с страстите си.

Какви са опасности за здравето, които произтичат от наднорменото тегло в детска възраст?

Деца с наднормено тегло е по-вероятно да развият хронични здравословни проблеми спрямо връстниците си, които са с обикновено тегло. Най-сериозните болести, до които може да докара затлъстяването при децата, са диабет, сърдечносъдови болести и белодробни болести. Високият холестерол и високото кръвно налягане, за които рисков фактор е наднорменото тегло, усилват риска за насърчаване на сърдечносъдова болест при децата. 

Какво предлагат лекарите?

Промени в метода на живот оказват помощ за справяне с наднорменото тегло както при децата, по този начин и при възрастните.  Промяната на питателните привички е безусловно нужна. Ограничете сладките храни и безалкохолните питиета в дома си. Увеличете физическата интензивност.  Упражнения за най-малко един час на ден при децата са задоволителни за поддържане на здравословно тегло. Това се отнася и за възрастните.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР