В много десерти, макаронени изделия, снаксове и други се използва

...
В много десерти, макаронени изделия, снаксове и други се използва
Коментари Харесай

Колко отрова може да има в храните, които купуваме?

В доста десерти, макаронени произведения, снаксове и други се употребява канцерогенната субстанция етиленов окис. Но в какви количества той би могъл да ни навреди? В Европейски Съюз споделят едно, в Съединени американски щати - напълно друго, написа DW.

Всъщност звучи като положително решение: етиленовият окис, който е прозрачен газ, убива бактерии, вируси и гъбички. Само че оттук насетне се трансформира в зло. В продължение на десетилетия той е бил употребен за стерилизация на чувствителни повърхности и хранителни артикули, които не могат да бъдат загрявани. И по този начин до момента в който не излиза наяве, че химическата субстанция и продуктите от нейното разграждане отчасти се отсрочват и крият риск от причиняване на рак.

След това изобретение доста страни не разрешават обработването на храни с етиленов окис, в това число от Европейски Съюз. В други елементи на света обаче, да вземем за пример в Азия, той продължава да се употребява и оттова стига и до Европа - нормално посредством разнообразни подправки или спомагателни съставки, да вземем за пример сгъстители.

Съединени американски щати разрешават доста повече " токсини "
Последният подобен образец са сладоледени артикули на производителя " Mars ". В редица страни засегнатите партиди бяха спрени от продажба. Германия обаче в началото не беше измежду тях. След публичен напън фирмата-производител в последна сметка изтегли продуктите и от комерсиалната мрежа във Федералната република. В същото време от " Mars " прецизираха, че потреблението на въпросните артикули не е нездравословна, защото те съдържали нищожно количество етиленов окис.

Мненията за това какъв брой етиленов окис (или от продуктите му на разграждане) е безвредно да се поема, се разминават фрапантно. В Европейски Съюз е неразрешено да се продават храни, които съдържат повече от 50 микрограма етиленов окис. В Съединени американски щати обаче допустимото количество е цели 7000 микрограма.

Според немската Федерална работа за оценка на риска (BfR), данните за въздействието на химическата субстанция са " спорни и частично незадоволителни ". В същото време тя акцентира, че химикалът е мутагенен (причинява смяна на наследствения материал) и е канцерогенен (води до рак). Като цяло е нежелателно храните да съдържат останки от веществото, акцентират още от службата, която въпреки всичко дефинира приема на не повече от 0,035 микрограма на кг телесно тегло дневно като безпроблемно.

Разминавания има и в мненията по отношение на това дали би трябвало да бъдат спрени от продажба храни, в които са открити следи от спомагателни съставки, нечисти с етилен оксид, чието количество обаче е в границите на допустимите стойности. Такъв е да вземем за пример казусът с въпросните сладоледени артикули.
Абсолютно никакви количества етиленов окис?
В тази връзка експертен екип от Европейски Съюз излезе на 13 юли с рекомендацията да бъдат конфискувани всички налични партиди от пазара, които даже единствено теоретично биха могли да съдържат химическата субстанция. Очевидно членовете на комисията считат, че не би трябвало да се одобряват никакви количества от веществото етиленов окис.

Представителите на Белгия и Дания са показали в тази връзка, че по този метод ще би трябвало да бъдат унищожени и храни, чието замърсяване с въпросното вещество е под горната позволена граница за това, както и че сходен европейски метод на нулевата приемливост влиза в несъгласие с задачите на Европейски Съюз за стабилно развиване и за съкращаване на количествата изхвърляни храни.

Точно на това обръщат внимание и от потребителската организация " Foodwatch ", която приканва да не се опълчват двете тематики - разхищението на храни и здравето на жителите. От " Foodwatch " упорстват изтеглянето на засегнатите артикули от пазара да се реализира поредно, както планува постигнатото решение от страните-членки на Европейски Съюз.
В Германия не всички са съгласни с Европейски Съюз
По правните въпроси, свързани с контрола на храните, дават отговор обособените страни-членки на Европейски Съюз, а в Германия за това дават отговор обособените провинции. Не всички от тях обаче са склонни да изпълнят рекомендацията на Брюксел - да вземем за пример Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия имат задръжки.

В същото време доста други артикули са били извадени от комерсиалната мрежа поради замърсяване с етиленов окис - вегански снакове, плодови десерти, макаронени произведения и полуфабрикати.

Актуална информация за тези артикули има на уеб страницата на Федералната работа за отбрана на потребителите и сигурност на храните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР