В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе брифинг

...
В Министерството на регионалното развитие и благоустройството се проведе брифинг
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: Не АПИ е отменила обществените поръчки за пътищата, а КЗК. Кирил Петков е виновен

В Министерството на районното развиване и благоустройството се организира брифинг във връзка със спрените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища.

" Очевидно сме в предизборна акция, щом от Политическа партия започнаха да се упражняват на пътища. Пресконференцията от тази заран е нищо повече от един презрян опит на Кирил Петков и Политическа партия да трансферират казуса от болната глава на хубавичко ", разяснява районният министър в оставка Гроздан Караджов.

Не АПИ е отменила решенията за публичните поръчки за ремонт и поддържане на пътища - те са анулирани с шест поредни решения на Комисията за защита на конкуренцията вследствие на обжалване на самата конкурсна документи, разгласи той, представен от Българска национална телевизия.

" Изобщо тези поръчки не са могли да стигнат до подаване на документи, нито до избор на реализатор. Защо за поръчки, които са от април, решенията на Комисия за защита на конкуренцията станаха ясни едвам в края на юни, не е нито в компетенциите на АПИ, нито на Министерство на регионалното развитие ", сподели Караджов.

Вчера стана ясно, че Агенция " Пътна инфраструктура " едностранно приключва всички нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

По-рано през днешния ден на брифинг в Министерски съвет заместник-министърът на финансите Андрей Цеков разгласи, че страната ще бъде лишена от пътно поддържане за идващите 6-7 месеца. Това е времето, което е софтуерно належащо, с цел да организира социална поръчка.
По-интересни са претекстовете на Комисия за защита на конкуренцията, за прекратяването процедурите - съгласно тях изискванията, посочени от Министерство на регионалното развитие са били " прекомерно рестриктивни и в изгода само и единствено на страната ", уточни министърът.

" В случая сме защитили държавния интерес, което съгласно Комисия за защита на конкуренцията е прекалено и нарушава разпоредбите на конкуренцията. само че да защитаваш интереса на страната и в това време да търпиш обвинявания, че помагаш на мафиотските крадливи компании, както ги назовава Кирил Петков, това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил - хем да ги лимитирам, хем да ги търпя ", разяснява Караджов.

Виновен е Кирил Петков, тъй като аз и специалистите от Министерство на регионалното развитие и АПИ бяхме в неговия кабинет, когато те (кабинетът - бел. ред.) упорстваха да има оптимални рестрикции.

" Той го е разказвал Кирил Петков - по какъв начин сме се разправяли за 60:40, за 80:20 и за другите условия на поръчките. Ето го закономерният резултат от това министър-председателят да се меси непрекъснато в публичните поръчки и това по какъв начин се разходват парите на АПИ "

Защо публичните поръчки са оповестени през април - по закон се афишират, когато имаш бюджет да съответната година и така наречен ангажимент за идващите години, когато поръчката се разгръща върху по-дълъг интервал, изясни Караджов.

" Обществените поръчки са за 3.6 млрд лева - подобен бюджет в АПИ в никакъв случай не е имало в плановете от предходните години. Следователно трябваше да се изчака приемането на бюджета, неговото влизане в действие на 26 март и на 31 март с писмо ние ги изпратихме в Министерството на финансите за координиране. След това ги обсъдихме и при министър-председателя. "

Проблемът със периода 30 септември (когато би трябвало да се прекратят старите контракти - бел. ред.) произтича от персоналното гледище на Кирил Петков в решението на Народно събрание за пътните поправки да залегне изискване вероятно служебно държавно управление на Румен Радев да не може да се разплаща със строителните компании, сподели още Гроздан Караджов.

Той прикани в оставащите последни дни на Народното събрание да се отстрани датата 30 септември и до тогава да се договаря със компаниите да правят работа по пътищата до избирането на нови реализатори.

Като причина за прекъсването на поръчките от АПИ през вчерашния ден показаха " пропуски в документите за присъединяване " - документи, препоръчана от самата организация. Обществените поръчки бяха оповестени през април, за да заместят съществуващите контракти, по които са открити порочни строителни практики и са предмет на инспекция от способените органи.

В същото време пътните строителни компании започнаха безсрочна стачка поради неизплатени средства. Протестите ще бъдат всеки ден пред Народно събрание и към 20 основни пътни прави в цялата страна. Според пътните строители страната не е изплатила към 720 млн. лв. за осъществени действия на към 80 компании.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР