В миналото, подобно на други технологични разработки, не е имало

...
В миналото, подобно на други технологични разработки, не е имало
Коментари Харесай

Роботите ще общуват по човешки

В предишното, сходно на други софтуерни разработки, не е имало опасения за въздействието на роботиката и изкуствения разсъдък върху обществото. Днес, книги, филми и сериали показват разнообразни разновидности за това какво може да ни сполети, в случай че изпуснем контрола над новаторските машини, които сами сътворяваме.

Учените от Технологичния институт на Джорджия, Съединени американски щати, доближиха нова висота в създаването на роботите. Те съумяха да създадат робот, който да поддържа връзка по човешки фасон.

Иновативният робот се назовава Simon. Той е доста по-различен от обичайните. До момента методът на взаимоотношение сред човек и машина задължаваше прекосяването през редица от отзивчиви функции.

За да избегнат това, американските учени са снабдили новите модели с два радикално различаващи се един от различен обществени модела на държание.

Първият модел бил елементарен – той изслушвал индивида и преставал да приказва, в случай че той го прекъсне. Вторият обаче бил по-напорист, можел да прекъсва говорещия човек и даже да спори с него. Той се дефинира като интензивно обществен.

 Робот

Активният нов модел Simon е талантлив със автономия във физическите действия. Освен това, той самичък можел да дефинира по кое време да употребява вербалните си благоприятни условия. Когато приказва с човешко създание, Simon го гледа право очите.

Експертите са провели проби с по-енергичния модел робот, с цел да схванат какво е отношението, което той провокира у хората.

При общуването с него, човешкият фактор реагира много отрицателно. Участниците в опитите демонстрират отвращение да поддържат връзка с робота, защото го считат за много себелюбив. Той постоянно бил дейния в диалога, а индивидът против тях бил пасивният детайл.

При опити с по-пасивния тип робот хората, които трябвало да поддържат връзка с него, го определили като много неразговорлив и затворен.

Роботът с по-малко деен модел на държание бил характеризиран като затворен и неразговорлив. На него хората отделяли повече време за диалог, като постоянно били водещите. Освен това те декларират, че харесват спокойния Simon доста повече от дейния, който иззема функционалността им.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР