В Ленинградската АЕЦ стартира последният етап от физическото стартиране на

...
В Ленинградската АЕЦ стартира последният етап от физическото стартиране на
Коментари Харесай

Ленинградската АЕЦ навлезе в решителен етап

В Ленинградската АЕЦ започва последният стадий от физическото пускане на най-новия енергоблок с реактор ВВЕР-1200. Реакторната апаратура на шести енергоблок бе изведена на минимално контролируемо равнище на мощ. Това значи, че в дейната зона на реактора е почнала самоподдържаща се управляема нуклеарна реакция.

„ Минималното контролируемо равнище на мощ е това равнище, което ще ни разреши безвредно да проведем серия от проби и да проверим физическите характерности на дейната зона на реактора за сходство с условията на плана. След като тези интервенции приключат и резултатите бъдат показани на „ Ростехнадзор “, остава единствено да получим позволение за енергийно стартиране и да стартираме поетапно увеличение на мощността “, сподели Александър Беляев, основен инженер на Ленинградска АЕЦ-2, предадоха от " Росатом ".

Физическото стартиране обгръща провеждането на над 50 теста в границите на една седмица. Те ще разрешат да се уточняват неутронно–физическите характерности на в началото зареденото нуклеарно гориво и ще потвърдят надеждността на отбраните, блокировките и на цялата система за ядрено-физически надзор и нуклеарна сигурност на реакторната апаратура. Пускането в употреба на шестия енергоблок с реактор ВВЕР-1200 се прави поетапно и стартира на 19 юли 2020 година, когато първата горивна касета със свежо нуклеарно гориво бе заредена в дейната зона на корпуса на реактора.

През идващите стадии - по време на енергийното пускане, опитно-промишлената употреба и комплексните тествания на енергоблока, цялото съоръжение ще премине крайна инспекция за работа при експлоатационни параметри, с произвеждане на електрическа и топлинна сила. Планирано е шести енергоблок с реактор ВВЕР-1200 на Ленинградската АЕЦ да бъде пуснат в промишлена употреба през 2021 година. Той ще размени втори енергоблок с реактор РБМК-1000, който работи дейно в продължение на 45 години. Ленинградската АЕЦ е част от електроенергийното поделение на „ Росатом “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР