В края на новия петгодишен период 2022 – 2026 г.

...
В края на новия петгодишен период 2022 – 2026 г.
Коментари Харесай

Манолова: 3,26 лв. ще стане цената на водата, но Софийска вода не представя бизнес плана

В края на новия петгодишен интервал 2022 – 2026 година цената на водата в София ще стане 3,26 лева, само че Софийска вода не показва бизнес проекта. Общественото разискване с сдружението продължи 1 час и 10 минути, с презентация вместо бизнес проект, а визира 1 400 000 битови консуматори и стотици промишлени. Софийска вода е единствената, която не е внесла бизнес проекта си в период до 30 юни 2021 година
Това съобщи ръководителят на Гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова във видео онлайн във Facebook през днешния ден, след края на публичното разискване със Софийска вода за новия бизнес проект на сдружението.

Основният въпрос към Софийска вода е обвързван с нарастването на цената на водата. Дружеството е изплатило заема си в размер на десетки милиони и упованието е цената на водата да бъде понижена. Повишаването на цената на тока въздейства минимално, защото в София водоснабдяването е главно гравитачно, изясни Манолова.

13 от общо 30 индикатори за качество не са изпълнени. Не чухме какъв брой поправки са осъществени, по какъв начин са осъществени, какъв брой е вложено в последните пет години. 44 млн. лева в допълнение е получила Софийска вода от разликата сред заложеното нарастване на водата за 2017 - 2021 година и одобрените от КЕВР цени. Не стана ясно обаче защо са употребявани тези средства, сподели Манолова.

В концесионния контракт на Софийска вода написа, че равнище на загуби от 33% би трябвало да бъде реализирано до 2025 година, а в този момент отсрочват за 2026 година Защо се отсрочва с една година, е другият ни въпрос, добави тя.

Манолова изпрати сигнал до КЕВР по отношение на публичното онлайн разискване със Софийска вода. В сигнала тя акцентира, че потребителите, взели участие в полемиката, не са осведомени с бизнес проекта, тъй като не е обществено разгласен.

Голяма част от клиентите на сдружението са на работа и не могат да вземат участие в консултациите, защото разискването е в работен ден с начален час 9:00 ч. Други клиенти на сдружението нямат достъп до Интернет или не го употребяват, добавя Манолова в сигнала до енергийния регулатор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР