В края на 1984 г. в САЩ излиза една малка,

...
В края на 1984 г. в САЩ излиза една малка,
Коментари Харесай

Чували ли сте историята за...

В края на 1984 година в Съединени американски щати излиза една дребна, само че значима книга. Преподавателят в университета на Ню Йорк Нийл Постман разгласява " Забавляваме се до гибел " (Amusing ourselves to death). Тогава тя наподобява като пресилване, през днешния ден по-скоро като брутално знамение.

В книгата в резюме, се споделя, че доста хора са мислели, че най-голямата опасност за свободата е ограничаването на медиите. Както да вземем за пример предизвестява Оруел в 1984 година Според Постман обаче в действителност сме изгубили свободата си, само че не поради ограничаването на информацията, а поради изобилието й. Оказал се е прав не Оруел, а " Прекрасният нов свят " на Олдъс Хъксли. В неговата книга няма потребност от Big Brother, който да лишава хората от тяхната автономия, отговорност и история. Вместо това те непринудено стартират да си постановат иго посредством технологиите, които лимитират свободата им да мислят. Няма потребност да се не разрешават книги, тъй като никой не желае да ги чете. Няма потребност да се лимитира информацията, тъй като ще има толкоз доста, че връзките сред хората ще се разпаднат от бездейност и нарцисизъм. Няма потребност истината да се крие, тъй като ще бъде потопена в море от маловажност.

Книгата на Постман е писана през 80-те и се отнася напълно за малкия екран, само че в действителност, наподобява, по-скоро е описала протичащото се през днешния ден. Живеем в доста шумни времена. За да чуеш мелодията на събитията в тях, са нужни съществени старания.

Една от дилемите на " Капитал " е тъкмо това - да създава противоположното на звук. Всеки ден, всяка седмица, всеки месец и всяка година екипът на медиата работи, с цел да демонстрира, че всяко събитие е разследване, подбудено от причина.
Реклама
Този брой на " Капитал " е малко по-различен, тъй като не се занимава толкоз с настоящите събития. През цялата година, до момента в който слушаме за мелодията в потока от вести, попадаме на доста забавни истории, само че не ни остава време да ги разкажем. Макар и леко настрана от класическите тематики в " Капитал ", те също са значими, с изключение на всичко друго и тъй като в последно време същинските истории са малко. И това е проблем.

Човешкото схващане е програмирано да схваща света през истории. От рисунките в пещерите, легендите и приказките, хората си предават познание и се забавляват с истории. Сега живеем във времена с обилие от думи и облици, само че голямата част от тях е единствено звук - реплика на история.

В последния за тази година брой на седмичния " Капитал " ви предлагаме селекция от същински, забавни и значими истории - от тази за, през тази за, до родения в Кюстендил проектант Иван Иванов, който. Има погледи обратно, като да вземем за пример и погледи напред като.

Историите се основават освен с думи или облици. Всеки наш ден е една история. Всяка компания е история. Всеки живот е история. Ако не ги описваме ние, тогава или имаме поддържаща роля в непозната история, или произвеждаме звук.
Реклама
Пожелаваме през идната година да разкажете - с живота и работата си, същински забавни и смислени истории.
Източник: Shutterstock Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Алексей Лазаров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР