Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ.

...
Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ.
Коментари Харесай

Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ

Доброволци реновират пансиона за родители към детската онкохематология на ИСУЛ. Заради пандемията от COVID-19 той е затворен. Така фамилиите, които нямат близки и родственици в София, са принудени да заплащат хотел или квартира до момента в който, децата им са на лекуване в клиниката.

Повече от 6 месеца 3-годишният наследник на Катя Тошева се бори с онкохематологично заболяване. Често му се постанова да остава в профилираната клиника в ИСУЛ.

" В отделението живеем - да, тъй като другояче квартирите, нали ви споделям, тук са непостижими, от време на време и квартира сме си наемали. Притесняваме някакви родини ", споделя Катя Тошева пред Българска национална телевизия. 

Около 20 от леглата в детската онкохематология на ИСУЛ са заети непрекъснато. Почти всички пациенти остават там с майките си и разделят едно легло.

" Някой път се получават две майки с две деца. Ако децата са по-големи, е много неловко от битова позиция и не доста добре за поддържането на високата хигиена, която е значима за нашите пациенти ", съобщи доцент Боряна Аврамова - шеф на Клиниката по детска хематология и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Съвсем скоро обстановката ще се промени, тъй като пансионът в двора на ИСУЛ, който е затворен преди 4 години поради пандемията от COVID-19 ще проработи още веднъж.

" Тук има общо 18 кревати в 6 стаи. Могат по едно и също време да остават 6 фамилии или да се вършат комбинации. Ще може родителите на по-големите деца през това време да са тук и в същото време с децата си ", сподели още доцент Боряна Аврамова.

Отварянето на пансиона за родители ще се отрази удобно на лекуването на децата.

" Ако съм тук, мога да го изкарам на открито - тук има места, където да играе ", споделя Катя Тошева.

" Всъщност това е част от възстановителния и оздравителния развой ", прибавя Ивайла Георгиева - психолог в Клиниката по детска хематология и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна - ИСУЛ ".

Престоят на родителите ще е безвъзмезден. От ИСУЛ се надяват, че ще се намерят и донори, които да поддържат пансиона.

" Само болничното заведение не може да се оправи с такива огромни разноски. Имаме потребност както за материалната база, за поддръжката, по този начин и за възнагражденията на личния състав. Някаква специфична помощ - нямаме. Но се надяваме страната да се включи интензивно както за ремонта на клиниката, по този начин и за в допълнение подкрепяне на съществуването на този дом ", добави доцент Боряна Аврамова.

Пансионът е реновиран с дарителски средства и непринуден труд. От към месец Мартин оказва помощ за сглобяването на мебелите.

" Когато детската площадка беше в окаяно положение и я направих цялата, седнах на една скамейка и гледах по какъв начин децата играят, по какъв начин се радват, по какъв начин майките са по-спокойни преди тежките процедури и това ми дава благополучие ", Мартин Стратиев.

Всеки, който има предпочитание да подкрепи действието на пансиона към Клиниката по детска клинична хематология и онкология, може да го направи на следната банкова сметка: BG41UBBS88881000322926, BIC КОД: UBBSBGSF. Като съображение за заплащане следва да уточни: Дом-пансионат към КДКХО.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР