В краткосрочен план най-големият риск през следващите месеци идва от

...
В краткосрочен план най-големият риск през следващите месеци идва от
Коментари Харесай

Европа е изправена пред риск от още сепаратизъм

В кратковременен проект най-големият риск през идващите месеци идва от Италия, защото няма сигурност кой тъкмо ще ръководи страната, съобщи анализаторът на Citi Тина Фордам пред участниците в медийната среща на страните от Европа, Близкия изток и Африка

© Капитал Още по тематиката
Гледай Шотландия, мисли за Каталуня

Brexit ще има отражение върху желанието за самостоятелност на испанската провинция
8 юли 2016
Нова испанска вяра

Рахой има късмет най-сетне да направи държавно управление. С въпросителните към стабилността на еврозоната Мадрид не може да си разреши нов политически блокаж
1 юли 2016 Рисковете от нови прояви на фракционизъм в Европа се резервират високи след опита на Каталуня да се отдели от Испания. Англия върви по-скоро към твърдо приземяване на стопанската система след излизането й от Европейския съюз, само че по-големият риск за двете страни и най-много за бизнеса е от безреден Brexit, при който няма съгласуваност в дейностите. В кратковременен проект най-голямата неустановеност за Европа идва от Италия, където следващата година предстоят парламентарни избори и изходът от тях към този момент е неразбираем. Такава картина очерта анализаторът на Citi Тина Фордам пред участниците в медийната среща на страните от Европа, Близкия изток и Африка.

Ефектът на Brexit

Очертавайки картината на рисковете, Фордам посочи, че един от най-използваните от анализаторите знаци за прогнозиране към този момент не работи. " Връзката сред представянето на стопанската система и политическата непоклатимост е скъсана. Доказателство за това е, че събития като Brexit се случиха в интервал на напредък и ниска безработица ", уточни анализаторът на Citibank.

Според нея референдумът във Англия е дал подтик на събитията в Каталуня, които по думите й още крият заплаха от ескалация и разпростиране на резултата върху други елементи на Европа. Макар сега социологическите проучвания да демонстрират поддръжка от към 44% за сепаратистите в Испания, въпросът за независимостта остава. На първо място, тъй като поддръжката за сепаратистите се удвои доста бързо през последните години и, на последващо място, поради подхванатите стъпки на формалните управляващи в Испания директно след референдума - изпратените от държавното управление сили против стачкуващите и изгонването на водачите на митинга в чужбина. " Дори да сте измежду тези, които желаят Каталуня да остане в Испания, като жители, които зачитат законното право на други жители да имат разнообразни визии, тези дейности са шокиращи. Затова е допустимо да забележим по какъв начин процентите поддръжка за сепаратистите бързо може да се окажат и над 50% ", уточни Фордам.

Според нея огромният въпрос в този момент е какво считат да вършат сепаратистите с насъбрания политически капитал, тъй като при огромна победа те ще могат да договарят от доста по-силни позиции.

" В момента Европа гледа Каталуня и се опасява, че събитията могат да разпалят и други сепаратистки настроения. И това остава действителен риск, тъй като събития като Brexit и тези в Каталуня улесняват сепаратистите. Това е идващият проблем на Европа и той е забележителен, защото историята на нациите не е толкоз дълга ", посочи анализаторът на Citi. Според нея не е за подценяване, че след последната вълна значими избори в Европа популистите изгубиха, само че останаха на втора и трета позиция.

Рискът Италия

В кратковременен проект най-големият риск през идващите месеци идва от Италия, защото няма сигурност кой тъкмо ще ръководи страната. В световен мащаб рисковете идват от Северна Корея и Иран - въпреки да наподобяват надалеч, само че възможните спорове там доста бързо биха могли да бъдат интернационализирани и да се трансфорат в систематични. " Геополитически виждаме по какъв начин факторите, които години наред подсигуряваха мир и непоклатимост, са под напън. Интересното е, че пазарите не отразяват това и волатилността е релативно ниска ", уточни Тина Фордам.

От позиция на бизнеса в Европа сериозни са месеците до март 2018 година, когато ще стане ясно каква ще бъде договорката за Англия при излизането от Европейския съюз. " Очакванията са по-скоро за твърдо приземяване, въпреки че по-голямата заплаха е, в случай че имаме безреден Брекзит (messy Brexit). Трудно е да си представим, че Тереза Мей ще остане още дълго министър председател на Англия. Правителството, водено от нея, има доста лимитирана опция за налагане на решения, политическите водачи са слаби, а кабинетът е мощно разграничен. Това подкопава потенциала за договаряния на водачите и води към очакване за тежък излаз от договарянията ", изясни още анализаторът на Citi.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР