Премиерът Атал потвърди, че правителството възнамерява да проведе разговори с

...
Премиерът Атал потвърди, че правителството възнамерява да проведе разговори с
Коментари Харесай

Безредици, смърт, извънредно положение: Какво се случва във френска Нова Каледония

Премиерът Атал удостовери, че държавното управление има намерение да организира диалози с представители на другите общности в Нова Каледония преди да бъде дефинитивно призната конституционната промяна, която планува промени в изборния закон на френската територия.

Безредиците избухнаха в миг, когато френски депутати разискват промени, които плануват повишение на броя на хората, които имат право на глас в Нова Каледония. Противниците им споделят, че разширението на изборните описи, които не са обновени от 1998 година, би било в интерес на профренски политици в Нова Каледония и ще докара до спомагателна маргинализация на локалното население канаки, против което в миналото са били налагани строги политики на сегрегация и широкоразпространена дискриминация.

Хората с европейски генезис в Нова Каледония са разграничени сред наследниците на колонизаторите и наследниците на мнозината пандизчии, изпратени принудително в територията. На обширния архипелаг, който се намира източно от Австралия, живеят към 270 000 души.

Нова Каледония е значима за Франция в геополитически и боен проект. Освен това на архипелага, който е далечен на към 1200 км източно от Австралия, има находища на никел. Територията, чието население възлиза на 270 000 души, получи необятна автономност посредством така наречен Споразумение от Нумеа.

На всеки от трите референдума за самостоятелност, създадени през 2018, 2020 и 2021 година, жителите на Нова Каледония гласоподаваха да останат част от Франция. Движението за самостоятелност обаче бойкотира последното допитване и разгласи, че няма да признае резултатите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР