В китайския Синцзян има над 1 млн. мюсюлмани-уйгури, изпратени в

...
В китайския Синцзян има над 1 млн. мюсюлмани-уйгури, изпратени в
Коментари Харесай

Нови разкрития: Китай интернира стотици хиляди мюсюлмани


В китайския Синцзян има над 1 млн. мюсюлмани-уйгури, изпратени в лагери за превъзпитание. Обвиненията са неуместни: " отсъства при издигането на националния байрак " или " има повече деца, в сравнение с са позволени. "

Един лист, формиран от китайската държавна администрация, демонстрира на какви санкции са подлагани мюсюлманите в тази страна и то за неща, които надали могат да бъдат счетени за закононарушения. Например за носене на кърпа или стартиране на брада, за присъединяване в религиозно поклонение или пътешестване в чужбина. Притежаването на религиозни книги също е измежду основанията за задържане и изпращане в затвори и трудови лагери. Информацията е била предоставена на публицисти от Дойче Веле и на медиите NDR, WDR и „ Зюддойче цайтунг " (ЗЦ).

Документът от 140 страници съдържа персоналните данни на повече от 300 души от уйгурския самостоятелен район Синцзян в Западен Китай. Става въпрос за хора, които са интернирани в лагери или са минали през такива. Списъкът съдържа също и имена, адреси и паспортни данни на техни близки, другари и съседи. Общо в него попадат персоналните данни на повече от две хиляди души. Последните попълнения в листата са от март 2019 година.

Принудително идеологическо превъзпитание

Списъците съдържат персоналните данни на над 2000 души

Експерти считат, че в Синцзян има над 1 милион души, които са наложително настанени в лагери, където са подложени на идеологическо превъзпитание. Китайското държавно управление твърди, че ставало дума за непринудено присъединяване в просветителни мероприятия.
Редакцията предлага
Най-честата причина за интернирането на тези хора са нарушавания на Закона за надзор над раждаемостта. В Китай има строги наставления за това какъв брой деца може да има в едно семейство. Не са редки и следните други обвинявания: „ лицето носи дълга брада ", „ взел участие е в поклонението Хадж " (в свещения за мюсюлманите град Мека) ", „ посещавал е нежелани задгранични уеб сайтове в интернет ", „ отсъства от ритуала по издигането на националния байрак " или „ ресторантът му работи нередовно през месеца на ислямския празник Рамазан ".

Поведението на близки и родственици очевидно също е съображение за интерниране. Като „ съображение за задържане " попадат и такива претекстове: „ брачната половинка му си забулва лицето " и „ родственик на разположение, търсено в чужбина ". По-рядко срещан е претекстът „ членува в или симпатизира на ислямистка терористична група ".

От документа проличава още, че уйгурите от избрани генерации се считат за изключително рискови - става въпрос най-много за младите мъже. Понеже лагерите публично не се водят затвори, за интернирането в тях не е належащо правосъдно решение. Заточените зависят напълно от субективната оценка на чиновници от администрацията, които разказват отношението на въпросната персона към Комунистическата партия.

Гигантски акт на групово наказване "
 Сателитни фотоси на лагер за превъзпитание
Сателитни фотоси на лагер за превъзпитание

В един от случаите е записано следното: „ През 2014 година лицето е дарило (на джамия) 5 хиляди юана, също така има три деца над публично позволения брой. Този човек продължава да съставлява заплаха, по тази причина предлагаме превъзпитанието му да продължи. "

Експерти, на които проверяващите публицисти от Дъждовни води, NDR, WDR и ЗЦ са дали документа за оценка, го считат за достоверен. Начинът на изложение подхожда на този в други държавни документи. Според Райън Тъм от Университета в Нотингам, който изследва културата и историята на уйгурите, документът е „ великански акт на групово наказване " с расистки претекстове. „ Всеки, който принадлежи към този етнос, е считан за опасност - също като някой, който е направил нещо неразрешено или брутално ", споделя специалистът. По думите му, смисъла на термина „ тероризъм " е разширено от китайската страна до степен, че да включва „ всичко, което прави един мохамеданин ".

Систематично угнетяване на мюсюлманските малцинства

Още през ноември предходната година NDR, WDR и „ Зюддойче цайтунг ", дружно с други техни медийни сътрудници, оповестиха за съществуването на публични документи, доказващи практиката за систематично угнетяване на мюсюлманските малцинства в Синцзян. Експерти считат, че единствено в тази самостоятелна китайска провинция има повече от хиляда такива лагери за превъзпитание.

Китайското държавно управление не отговори на изпратеното му в тази връзка документално питане. В рамките на среща с немския му сътрудник Хайко Маас в Берлин китайският външен министър Ван И съобщи предишния четвъртък (13.2) следното: „ В Синцзян няма концентрационни лагери, нито има един милион арестувани или пандизчии. Тези изказвания са стопроцентови неистини. " Обвиненията се дължали на „ предубеждения по отношение на Китай ".
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР