В Хага днес започна дело за военни престъпления, поискано от

...
В Хага днес започна дело за военни престъпления, поискано от
Коментари Харесай

Цеков: Съдът в Хага може да разобличи военни престъпления

В Хага през днешния ден стартира дело за военни закононарушения, поискано от Украйна против Русия.

" Не е реалистично да се чака от съда в Хага да спре в действителност войната, само че той може да разобличи експанзията, военни закононарушения и да спомага като значим инструмент за преустановяване на военните дейности. Делото стартира бързо и това е добре. Има упования до десетина дни да има изговаряне на съда в прелиминарен порядък ", това сподели в " Денят онлайн с Наделина Анева " по NOVA NEWS доктор Борислав Цеков, лекар по конституционно право.

" В момента в Хага две интернационалните правни институции са подхванали дейности във връзка с съветската експанзия против Украйна. Първото е на Международния съд на Организация на обединените нации, където се съдят страни. В него Украйна се пробва да обори главния предтекст, който Русия има за експанзията - геноцид в Донбас. Украйна оспорва това. Второто произвеждане е в Международния углавен съд, основан по силата на римския статут, в него се преследват съответни персони, физически лица, за които да се намерят достътъчно доказателства, че са правили военни закононарушения, закононарушения против мира и човечеството. Има искане на 39 страни, сред които и България, да стартира следствие за военни закононарушения в Украйна. То стартира от 21 ноември 2013 година, набират се доказателства. Това е комплициран и дълъг развой, до момента в който не спрат военните дейности, ще е мъчно да се съберат всички доказателства ", сподели още юристът.

Според него Русия е трябвало да сезира Международния съд в Хага за закононарушения в Донбас, в случай че е считала, че има такива, а това не е станало през миналите осем години.

За Борислав Цеков е несъстоятелно да се търси опрощение на такава варварска експанзия с възможни закононарушения в Донбас от страна на украинците.

" Несъстоятелна е и тезата, че Русия основава нов международен ред. В момента се вижда, че Руската федерация е в цялостна изолираност. Путин мина алена линия, заплашвайки с нуклеарно оръжие. Русия загуби моралния си образ, той е окончателно изгубен ", счита Цеков.

" Напълно е допустимо да има обвиняване на съответни лица в Русия за интернационалните закононарушения, това е дълга процедура и не може да се чака да завърши в границите на тази година ", означи още юристът.

" У нас стопански резултати ще има от глобите по отношение на Русия. Но ние пазиме метода си на живот, полезностите си - това има своята цена, само че България е подготвена да я заплати, в този момент се вижда и кой кой е в българската политика, кой поддържа експанзията на Русия ", съобщи още Борислав Цеков.

Той напомни, че като хора сме отрекли експанзията в Югославия, в Либия, в Ирак, а Русия сега прави същото, което извънредно вреди на репутацията ѝ и в редица други аспекти.

Във вътрешнополитгически проект Цеков счита, че се върви към нова политическа партия от страна на Стефан Янев, която може да притегли русофилски избор, въпреки за него да не е ясно преобразяването на някогашния боен министър, откакто длъжностен министър председател е следвал проамериканска политика.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР