Европейската комисия обяви, че смята да оттегли мотивираното си предложение

...
Европейската комисия обяви, че смята да оттегли мотивираното си предложение
Коментари Харесай

ЕК прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

Европейската комисия разгласи, че счита да отдръпна стимулираното си предложение от 2017 година за задействане на член 7 от Договора за Европейския съюз (ДЕС) против Полша.

Днес тя завърши разбора си за обстановката с върховенството на закона в тази страна в подтекста на този член. Европейска комисия счита, че към този момент няма явен риск от съществени нарушавания на върховенството на закона по смисъла на член 7.

Еврокомисарят по прозрачността и полезностите Вера Йоурова ще осведоми страните членки (Съвета) на Европейски Съюз за желанието на Комисията. За него е осведомен и Европейският парламент.

Последна дума има Съветът.

Полша предприе поредност от законодателни и незаконодателни ограничения поради опасенията, свързани с нейната правосъдна система. Тя призна преимуществото на европейското законодателство и се ангажира да ползва всички решения на Съса на Европейския съюз (СЕС) и Европейския съд за праватана индивида (ЕСПЧ), свързани с върховенството на закона, в това число с независимостта на правосъдната система. От Европейска комисия акцентират също, че на 29 февруари т.г. Варшава се причисли към европейската прокуратура. 

„ След повече от 6 години считаме, че процедурата по член 7 би трябвало да бъде закрита. Поздравявам премиера Доналд Туск и държавното управление му за този значим пробив “, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Доналд Туск се завърна на власт през октомври 2023 година Оглавяваната от него Гражданска коалиция остана втора на парламентарните избори, само че се съюзи с още няколко политически сили и сформира държавно управление.

Варшава бе на нож с Брюксел при ръководството на консерваторите от „ Право и правдивост “ (ПиС). Те не престават да са първа политическа мощ в Полша.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР