В части от окупираните от Русия украински територии Москва също

...
В части от окупираните от Русия украински територии Москва също
Коментари Харесай

В някои части на Украйна интернетът и мобилните телефони са напълно спрени

В елементи от окупираните от Русия украински територии Москва също стартира да окупира и киберпространството, като отдели и виртуално украинците в Херсон, Мелитопол и Мариупол от останалата част на страната, ограничавайки достъпа до вести за войната и връзката с близки. В някои територии интернетът и мобилните телефони са изцяло спрени, написа американският вестник " Ню Йорк Таймс ".

Ограничаването на достъпа до интернет е част от съветската властническа игра, която евентуално ще бъде повторена, в случай че страната завземе още украински територия. Окупираните региони в този момент са в хватката на мощна цифрова цензура и уред за наблюдаване, като Русия може да наблюдава уеб трафика и цифровите връзки, да популяризира агитация и да ръководи потока от информация, цитира news.bg.

Пренасочването и цензурата на украинския интернет от Русия следва съветският модел на деяние в окупирания Крим. През 2014 година, откакто Русия анексира полуострова, държавната телекомуникационна компания построи инфраструктура за пренасочване на интернет трафика от Крим към Русия. Данните от украинските мрежи в този момент се пренасочват през тези кабели, споделиха откриватели.

Украйна не е изоставила своите жители и се пробва да им помогне да заобиколят съветската " цифрова завеса ". За да могат хората в тези региони да се свържат с световния интернет, държавното управление на Украйна дава безвъзмезден достъп до избрани VPN услуги. Украинските управляващи също събират дарения за рутери и друго съоръжение за даване на интернет услуги в бомбоубежища, в това число тези в учебните заведения.

Припомняме, че проруските сепаратисти в Донбас стопираха достъпа до обществени мрежи като " Facebook " и " Инстаграм ".

Русия забрани тези две обществени мрежи, откакто съд призна Мета за отговорен в " екстремистка активност ". Москва към този момент беше спряла достъпа до Фейсбук поради ограничение на достъпа на съветски медии до платформата.

Руският държавен информационен регулатор " Роскомнадзор " блокира достъпа до Instagram също през март, откакто Мета съобщи, че ще разреши на потребителите на обществени медии в Украйна да разгласяват известия като " Смърт на съветските нашественици ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР