В България видяхме инфлация, много по-висока от средната в Европа.

...
В България видяхме инфлация, много по-висока от средната в Европа.
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Таван на цените не е добра мярка

" В България видяхме инфлация, доста по-висока от междинната в Европа. Уверен съм, че ще има потегляне обратно с цените, въпрос на време е, а задачата ни е да стане по-бързо. "

Това сподели служебният министър на стопанската система Никола Стоянов в предаването „ Неделя 150 " по Българското национално радио, представен от Българска телеграфна агенция. 

Забелязваме усмиряване на цените на едро, само че не и на дребно, добави министърът. Според него слагането на таван на цените не работи добре, а първата значима стъпка за регулирането им е да има електронна платформа - всички институции да качват информация и хората да се осведомят.

След като държавното управление организира разбор на ценообразуването на питателните артикули, служебният министър председател Гълъб Донев разгласи, че ще бъде въведен всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина. Трябва да покажем на хората какви са действителностите, сподели Стоянов.

" Имах няколко срещи с веригите и се надявам да са с нас в борбата, тъй като това е борба против нелоялните търговски практики - точно те водят до нелоялна конкуренция. Ще подготвим закон за търговията с храни, ще прегледаме пълномощията на контролните органи, обмисляме и усилване на контрола ", добави икономическия министър.

Той цитира работодателите, които споделят, че в несигурни времена всеки поставя по-голяма надценка, с цел да се застрахова. Сега нещата са сигурни, добави той, има доставки на горива, чакаме храните да тръгнат надолу, само че желаеме да подпомогнем този развой.

Целта на държавното управление по думите на Стоянов е да облекчи ситуацията на хората и голословно високите цени. Това е борба за по-добър живот, акцентира той и предвижда през април-май инфлацията да бъде едноцифрена. 

Във връзка с обновения лист със глобени лица по силата на закона " Магнитски " министър Стоянов сподели, че държавното управление поддържа всички ограничения в битката с корупцията. Жалко е, че ни би трябвало помощ извън, а нашите органи не съумяват да се оправят. Вярвам, че институциите у нас ще създадат съществени инспекции по посоченото в отчета на Съединени американски щати. Колкото повече ограничения има в битката с корупцията, толкоз повече вложения ще има у нас, сподели Стоянов
 
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР