В България има над 150 действащи и недействащи манастири. Освен

...
В България има над 150 действащи и недействащи манастири. Освен
Коментари Харесай

Красивите малко известни манастири на България

В България има над 150 настоящи и недействащи манастири. Освен в случай че нямат сериозен интерес по тематиката, множеството хора могат да изброят не повече от двайсетина. За разлика от огромните манастири като Рилския, Троянския, Бачковския, по-малките нормално са по-спокойни, с по-малко туристи (и повече поклонници). Можете да си поговорите с монасите. В недействащите не е необичайност човек да срещне локален, от който да научи повече истории и митове, в сравнение с от всички източници в интернет, взети дружно.

Най-красивите манастири в България

Красивите планински села на България

Манастирите на България

Араповският манастир „ Св. Неделя “ е български православен манастир в Асеновградска духовна околия. Възникнал е до антично аязмо близо до асеновградското село Златовръх през XIX век. Той е един от последните новоосновани манастири преди Освобождението. В южната част на манастирския двор се издига огромна каменна кула, която се свързва с името на Ангел челник - прочут бунтовник в този край, който бил и главният донор за построяването на манастира.

Мъглижкият манастир „ Свети Николай “ е настоящ манастир в Стара планина в България. Манастирът е учреден по времето на Втората българска страна и сведенията за него са нищожни. Бил е ограбван и разрушаван неведнъж. Възобновен е за финален път след Освобождението, а постройките са възобновени във възрожденски жанр. Според преданието манастирът бил учреден от цар Калоян през 1197 година след успеха му над кръстоносците в борбата край Мъглиж.

Църногорският манастир „ Свети Безсребреници Козма и Дамян “ е прочут и като Гигински манастир и се среща се на към 16 км от град Брезник, общ. Перник.

Църногорският манастир е съществувал по време на Второто българско царство. През турското иго неколкократно е бил разрушаван от поробителя и възстановяван от българите. Последно манастирът е бил възобновен хилендарски монаси от Света гора, разкрили заровено аязмо с лековита вода.

Дивотинският манастир „ Света Троица “ се намира в Люлин планина, близодо село Дивотино, общ. Перник. Манастирът е учреден през XI век е един от най-старите и непокътнати манастири към София. Според легендата обителта е издигната от мъж и жена, които намерили делва с жълтици до момента в който орали равнищата си. Съпрузите решили да построят манастир с имането, като натоварили делвата намагаре и споделили, че ще стартират градежа на мястото, където магарето падне и почине.

Врачешкият манастир „ Свети Четиридесет мъченици “ е разположендо село Врачеш покрай Ботевград. Манастирът е издигнат по времето на Второто българско царство, след успеха на цар Иван Асен II над епирския диктатор Теодор Комнин при Клокотница. След успеха,в деня, в който се честват Св. Четиридесет мъченици, цар Иван Асен II взема решение да построи църкви и манастири. В началото манастирът е учреден като мъжко приятелство, само че по-късно става женски, какъвто остава и до наши дни.

Устремският манастир “Св. Троица ”, прочут още Вакъфски или Хайдушки манастир, се намира в Сакар планина на към 3 км от с. Устрем, Първите сигурни данни за съществуването му са свързани с името на Христо челник от Сливен. Той бродел с дружината си по тези места и разкрил изоставената черква " Св. Петър и Павел ", към която в миналото имало манастир. Вероятно благодарение на известния Индже челник и неговия байрактар Ката Кольо Хрисант съумял да възвърне манастира.

Шияковският манастир " Свети Архангел Михаил " е ситуиран на към 1 км над гр. Костинброд. Сведенията за основаването на Шияковския манастир " Св. Архангел Михаил " се губят във времето. Съществуват разнообразни митове за възникването му, като най-известната от тях го свързва с цар Иван Шишман. През 1871 г в манастира идва Апостолът, където дружно с игумена Генадий Ихтимански и няколко други революционери слагат началото на Тайния революционен комитет в Костинброд.

 Калугеровският манастир " Св. Никола " е съществувал още през X-XII в, само че при започване на XV в е опустошен от турците. По-късно манастира е възобновен. През XVII и XVIII в обителта е средище на книжовна активност. В Калугеровския манастир Васил Левски основава революционен комитет. По-късно манастирското приятелство взема присъединяване в подготовката и експлоадирането на Априлското въстание (1876) и заради това е опожарен от турците. В интервала 1906-1908 година Калугеровската обител е построена отначало и се е запазила до през днешния ден.

Калоферският мъжки манастир " Рождество Богородично " се намира на6 км северно град Калофер. Разположен е в живописната котловина на Бяла река, в южното подножие на Стара планина. За възникването на тази обител и няма съвсем никакви сведения. Макар че основаването на манастира се отнася към началото на XVII в, няма достоверни сведения, които да потвърждават това. По време на Руско-турската освободителна война той е опожаряван както и доста други християнски светилища в региона.

Чекотинският манастир " Св. Архангел Михаил " се намира на 20км североизточно от Ботевград и на 10км от гр. Правец, на брега на река Малък искър в Предбалкана. Името на манастира идва от едноименната махала наоколо до него. Съществува от времето на Второто българско царство. Обителта е имала тесни връзки с намиращата се наоколо цитадела " Боженишки урвич ". През вековете неведнъж е била разрушавана и възстановявана.През 1830-40 г с напъните на локалното население храмът е дефинитивно възобновен.

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР