Утре, 1 август 2023 г., в Пловдивския университет пристигат 20

...
Утре, 1 август 2023 г., в Пловдивския университет пристигат 20
Коментари Харесай

Докторанти от 9 държави със семинар в ПУ

Утре, 1 август 2023 година, в Пловдивския университет идват 20 студенти и докторанти от Австрия, Германия, Грузия, Италия, Полша, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватска. Събира ги една обща пристрастеност – проучването на българския език, българската история и българската просвета. Всички те са участници в Международния интердисциплинарен семинар на тематика „ Културна карта на България – Родопите “, проведен от екипа на Пловдивския университет към Националната научна стратегия „ Развитие и одобряване на българистиката в чужбина “, финансирана от МОН за интервала 2022 – 2025 година, обясниха от висшето учебно заведение.

Екипът с началник проф. д.ф.н. Любка Липчева–Пранджева избра участниците след специфична процедура на кандидатстване, в която те трябваше да потвърдят степента на притежаване на българския език, само че и да проявят персоналната си обязаност с идеята на българистиката, прецизираха уредниците.

Семинарът ще се организира в интервала 1 – 10 август в Пловдив и в Родопите. Програмата му е доста интензивна и извънредно разнообразна, като  включва както типичен лекции, по този начин и разнообразни модерни форми на образование и връзка. За лектори са поканени одобрени учени филолози, историци и културолози от Пловдивския университет и експерти от района на Родопите.

Маршрутът на пътуващия семинар обгръща значимите културни топоси на град Пловдив на 2-ри и 3-ти август. В Родопите, от 4-ти до 8-ми август, групата ще се запознае с културно-исторически обекти от районно и национално значение. Предвидени са визити на Асеновата цитадела и Бачковския манастир, Широка лъка и с. Смилян, с включен уоркшоп за подготвяне на масло и сирене в една от известните мандри в селото, Етнографски ареален комплекс в Златоград и Агушевите конаци в с. Могилица, Дяволския мост и тракийския паметен комплекс Орлови скали, живописния меандър на р. Арда, хилядолетния Перперикон и районния исторически музей в Кърджали. В последния ден, 9 август, участниците ще се потопят в атмосферата на винарска маза в с. Устина с дегустация на виновност от Тракийската равнина.

Всеки от участниците ще бъде претрупан с лична образна задача на тематика „ България: взор извън “, в която да се показа рефлексията на чужденеца към другите детайли от културата на България: писменост, архитектура, изкуство, занаяти, храна, облекло и други Визуалните задачи би трябвало да бъдат готови в границите на семинара и да съдържат детайли от всички посетени места в Пловдив и Родопите. Презентациите ще бъдат показани на 9 август.

Амбицията на уредниците е летният пътуващ семинар да се трансформира в обичаен в границите на ННП Българистика и всяка година да притегля повече участници от Европа и Азия.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР