Усилията за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по

...
Усилията за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по
Коментари Харесай

Използването на въглища за енергия трябва да намалява 7 пъти по-бързо

Усилията за ограничение на световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалното равнище се провалят " навсякъде " и съгласно нов отчет ще са нужни съществени промени, с цел да се реализира значима промяна, в това число доста по-бързо отричане от потреблението на въглища за произвеждане на електрическа енергия.

Докладът " Състояние на дейностите в региона на климата през 2023 година " показва отрезвяваща картина на провокациите, пред които са изправени политиците, до момента в който се приготвят за срещата на върха COP28 за изменението на климата в Дубай, Обединените арабски емирства, в края на ноември, написа CNBC.

Подобно на огромна част от полемиките по отношение на дейностите в региона на климата, Парижкото съглашение от 2015 година, което има за цел да " ограничи световното стопляне до доста под 2, за предпочитане до 1,5 градуса по Целзий, спрямо прединдустриалните равнища ", е в основата на разбора. В отчета се възприема тази цел и се създават междинни такива за 2030 година и 2050 година, които са съобразени с нея. Общите заключения са стряскащи, като единствено един от 42 индикатора - продажбите на електрически леки коли, е напът да реализира задачата си за 2030 година

А това е проблем, като се има поради, че 1,5 градуса по Целзий се преглежда като " горна граница ", когато става въпрос за отбягване на най-лошите последствия от изменението на климата.

" Глобалните старания за ограничение на стоплянето до 1,5°C са в най-хубавия случай незадоволителни ", предизвестява Софи Бьом, водещ създател на отчета и теоретичен помощник в Института за международни запаси. " Въпреки десетилетията на ужасяващи предизвестия и апели за пробуждане, нашите водачи значително не съумяха да активизират дейности за климата, които да се приближат до нужното движение и мащаб. Тези закъснения ни оставят доста малко пътища за обезпечаване на витално бъдеще за всички. Не ни остава време да бъркаме. Вместо това се нуждаем от незабавни, трансформиращи промени във всеки един бранш през това десетилетие. "

Авторите на отчета оферират редица ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати, с цел да бъдат реализирани задачите в региона на климата. Те включват последователното унищожаване на въглищата от производството на електрическа енергия със седем пъти по-бърз ритъм от настоящия. Това, както се споделя в отчета, " се равнява на извеждането от употреба на към 240 междинни по величина електроцентрали на въглища всяка година до 2030 година ".

Другото решение е обвързвано със стимулирането на растежа на вятърната и слънчевата сила, а третото - с увеличение на скоростта, с която се уголемява инфраструктурата за различен превоз. Едновременно с това хората би трябвало да преминат осем пъти по-бързо към по-здравословен и резистентен метод на хранене, а темпът на понижаване на обезлесяването би трябвало да се ускори четири пъти.

" Вече знаем какво би трябвало да се направи до 2030 година, бранш по бранш ", споделя Ани Дасгупта, президент и основен изпълнителен шеф на WRI. " Светът е постигнал прочут прогрес - в някои случаи експоненциален - само че като цяло изоставаме, като няколко трендове се развиват бързо в неверна посока. Ще са нужни фрапантни дейности от страна на всички нас - държавни управления, корпорации, градове - с цел да приемем систематичната смяна, нужна за основаването на витално и процъфтяващо бъдеще за хората, природата и климата. "

Организация на обединените нации също разгласява своя оценка на настоящото положение на климатичния преход. Според обобщаващия отчет държавните управления по света не вършат задоволително, с цел да избегнат най-лошите последствия от изменението на климата, и би трябвало да бъдат по-активни в опитите си да понижат излъчванията.

Според организацията задачите би трябвало да се ускоряват постоянно, с цел да се реализира общата цел на съглашението за ограничение на световното стопляне.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР