Западните медии наричат ​​АТАКМС един от ключовите видове оръжия, които

...
Западните медии наричат ​​АТАКМС един от ключовите видове оръжия, които
Коментари Харесай

„Все повече и повече региони са застрашени. Как ще се промени тактиката на ВСУ?

Западните медии назовават ​​АТАКМС един от основните типове оръжия, които Съединени американски щати взеха решение да доставят на Украйна. Според тях точно оперативно-тактическите ракети би трябвало да трансформират ситуацията на фронта. На какво са способни и за какво са рискови?

Първи пакет след дълга пауза

След като Камарата на представителите утвърди нов транш от 61 милиарда $ за Киев, Сенатът поддържа законопроекта и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън го подписа съвсем мигновено. Американските медии оповестяват, че първите доставки могат да бъдат обновени безусловно след седмица след уточняване на бюрократичните нюанси.

И преди даже мастилото да е сухо върху подписа на Байдън, Пентагонът разгласи, че първо ще предадат на Украйна:

• стрелково оръжие и муниции, в това число диаметър 12,7х99 мм за битка с дронове, както и уреди за нощно виждане;

• муниции за ХИМАРС и артилерийски снаряди диаметър 155-мм;

• муниции за 60 мм минохвъргачки;

• бойна машина на пехотата „ Брадли “, машини „ Хъмви “ и МРАП, както и коли за изтегляне и превозване на техника;

• ПТУР;

• разнообразни типове мини;

• прецизни муниции (вероятно бомби Джей-ДАМ);

• системи за Противовъздушна отбрана: ПЗРК „ Стингър “, както и ракети РИМ-7 „ Морски врабец “ и AИM-9M.

Трябва да се означи, че „ Морските врабци “ са замислени като ракета с корабно базиране, само че те са модифицирани особено за ВСУ, тъй че РИМ-7 да може да бъдат изстрелвани от руски „ Бук “.

Но пакетът не съдържаше оръжията, които Киев най-вече желаеше — оперативно-тактическите ракети АТАКМС .

Без да чакат формалности

Според американското издание „ Политико “ Съединените щати са доставили тези оръжия на Киев скрито - още през март, преди Конгресът да утвърди нов транш от помощта. Информацията беше доказана от Пентагона.

Въпреки това както украинските, по този начин и западните медии предходната година оповестиха, че ВСУ интензивно употребяват тези ракети - по-специално по време на офанзиви против Луганск, Бердянск и Крим.

Освен това ТГ-каналът на съветското министерство на защитата съдържа информация, че от октомври предходната година силите на Противовъздушна отбрана са съумели да смъкват 21 ракети от този вид. Освен това 10 от тях бяха ударени предходната седмица.

Богата гама от модели

Има общо пет разновидността на тази американска ракета земя-земя на твърдо гориво:

• M39 (MGM-140A/ATACMS Block I) - инерционно управляема ракета с касетъчно оръжие с тегло 560 кг. Натъпкана е с 950 суббоеприпаса M74. Обхват на деяние - до 165 километра.

• M39A1 (MGM-140B/ATACMS Block IA) - версията е сходна на предходната, само че инерциалната система за ориентиране е изменена на сателитна, броят на касетите е понижен до 275-300. Това направи допустимо увеличението на обсега до 300 километра.

• M48 (MGM-164A/ ATACMS Quick Reaction Unitary) - вид с осколъчно-фугасна бойна глава WDU-18/B, която се инсталира и на американските противокорабни ракети „ Харпун “. Обхват - до 300 километра;

• M57 (ATACMS 2000) - друга версия с унитарна бойна глава WDU-18/B с усъвършенствана акуратност - кръгово евентуално отклоняване от единствено 10 метра.

• M57E1 (ATACMS 2000 MOD) - със същата бойна глава като предшественика си, само че още по-точна.

Ракетата-носител е РСЗО M142 ХИМАРС или M270, които към този момент са разполагаем на ВСУ, способни да носят надлежно една или две ракети. Цената на всеки варира от 1,3 до 1,7 милиона $.

Като се вземат поради всички условия, може да се допусна, че предходната година Украйна е получила остарялата версия на АТАКМД с обхват до 165 километра. И в този момент в борба влизат версии с по-голям обхват - до 300 километра.

Тази догадка се удостоверява от известието на „ Вашингтон Пост “, че през октомври Вашингтон е предал на Киев мостри с касетъчни бойни глави, три четвърти от които са M39 - създадени са 1650 броя. Произведени са единствено 610 ракети с огромен обхват с касетъчни бойни глави - M39A1, M48 - 176, M57 - 513, M57E1 - 220.

Трябва да се означи, че M39 и M39A1 към този момент са изтеглени от въоръжение, някои от тях са превърнати в по-модерни M57E1, тъй че в този момент броят на първите два вида може да бъде доста по-малко, а на последния - повече.

В зоната на проваляне

Фактът, че Киев получи оперативно-тактически ракети с обхват от към 300 километра, значи, че ВСУ към този момент имат опция да доближат съвсем всеки районен център в граничната зона: Брянск, Орел, Курск, Воронеж и Ростов на Дон, да не приказваме за Белгород.

В същото време Вашингтон обичайно акцентира, че е позволил потреблението на тези оръжия единствено на „ украинска “ територия. Въпреки това Киев чака, че новите доставки ще трансформират салдото на силите на фронта. Причините за това обаче са малко.

„ Нашата противовъздушна защита към този момент се сблъска с тези цели, имаме сполучлив опит в унищожаването на ракети АТАКМС, само че те надали ще трансформират съществено обстановката на фронта, те са били сполучливо унищожени преди този момент - нашите сили за Противовъздушна отбрана към този момент имат опит в унищожаването на съвсем всички ракети, които са на въоръжение в НАТО, в това число „ Сторм Шадоу “ и, както към този момент споделих, АТАКМС “, сподели съветникът на ръководителя на ДНР Ян Гагин.

Неговата позиция се споделя от специалисти. В същото време, акцентират те, е належащо да се борим с новите ракети освен след изстрелването им, само че и „ авансово “ – посредством поразяване на пускови установки и хранилища.

„ Руските МиГ-29 и Су-27, въоръжени с ракети Х-31, могат елементарно да унищожат ХИМАРС “, отбелязва военният наблюдаващ Дмитрий Корнев. Според него е належащо  добро разузнаване и оптималната скорост на поразяване на задачите.

И това, както се вижда от зачестилите офанзиви против хранилища и пунктове за дислокация на украинските войски, както и унищожаването на комплекси „ Пейтриът “ в придвижване, беше реализирано. Следователно даже такова ужасно оръжие надали ще се трансформира в панацея за неволите на ВСУ на бойното поле.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед36165„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед24520Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед30710Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед18728Доц. Валери Жаблянов: Левицата в Европа и в България би трябвало да се разгласи против растящата милитаризацияАлтернативен Поглед14803Доц. Валери Жаблянов: Управляващи и съпротива не са в положение да предложат друга държавна политикаАлтернативен Поглед131747Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91137Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84173Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР